Romhányira, a legendás orvosra emlékeztek

Székesfehérvár - Romhányi György kórboncnokra, Szár szülöttére és a ciszterci gimnázium egyik legtehetségesebb diákjára emlékeztek kedden az iskola előtt.

S. Töttő Rita

Romhányi György orvos halálának huszadik évfordulója alkalmából emlékestet szervezett a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete kedden Székesfehérváron,  a Hiemer-házban. Az előadások előtt megkoszorúzták emléktábláját  a Ciszterci Szent István Gimnázium épületénél. A résztvevők emlékkoszorút helyeztek el tanítványai, a város polgárai és a kamara nevében is. Az orvostársadalom, főleg azok, akiket tanított a professzor, jól ismerik Romhányi nevét. A patológus Száron született 1905-ben, s az egykori Ciszter Gimnáziumban tanult, ahol tehetségével hamar kitűnt.
- Nagyhatású orvos volt, Szombathelyen dolgozott patológusként, majd a pécsi egyetemet tanított - mesélt Altorjay András kuratóriumi elnök az akadémikusról. - Híres és emlékezetes tanító volt, minden tanítványát név szerint ismerte. Egyéni filozófiája volt, kérdezve tanított, s mindig így vezetett be egy témát:  na fiam, mi a véleményed erről?
Az akadémikus halálának 20 évfordulója alkalmából most új érmet készítettek a róla elnevezett díjhoz.
- Nagy Benedek szobrászművész kérésünkre készített a rajongott tanárról egy új érmet  - árulta el Altorjay doktor. Ezeket  az új darabokat a mai találkozón adták át azoknak, akik korábban már részesültek az elismerésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!