Piacképes tudás kell - hogyan érdemes szakmát választani?

A gazdaság igényeire épülő, rugalmas oktatási rendszer megteremtése a legfőbb cél. Hiszen a túlképzés mellett megjelentek a hiányszakmák is.

Miskei Anita

A felnőttképzés célja nem lehet más, minthogy piacképes tudáshoz jussanak a pályakezdő fiatalok, s a pályát módosítók is. Ehhez szükség van bizonyos kompetenciák elsajátítására, hiszen ma már a munkahely megtartása, vagy egy újabb állás megszerzése is komoly kihívást jelent, nagy a versenyhelyzet. A moduláris oktatás - ami már a felnőttképzést is jellemzi  - épp ezt szolgálja. Hiszen például a kommunikációs tréningek éppúgy szolgálhatják a foglalkoztatási esélyek javítását, mint a magas szintű szakmai tudás. - Fontos, hogy a felnőttek, munkanélküliek is érvényesülni tudjanak - hangsúlyozta Szabó Zsuzsanna, aki nem csupán egy akkreditált felnőttképző intézményt igazgat, de a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjaként mindinkább arra törekszik, hogy a gazdaság szereplőinek igényei szerint rugalmasan alakíthassák képzési rendszerüket. Ez nem csak a munkavállalónak, a munkáltatónak is jó-  hangsúlyozta.
- Mindemellett az élethosszon át tartó tanulás is fontos része mindennapjainknak. A rohamléptekkel előretörő, s állandóan változó gazdasági környezet megköveteli a foglalkoztatottaktól, hogy felkészültek, képzettek legyenek. A formális  mellett az otthoni tanulás, az önképzés, a napi tájékozottság is egyfajta tanulás, amit például az internet használatával is tehetünk. Körülöttünk változik a világ, az újabb tudásanyagokat el kell sajátítani. Ehhez elengedhetetlen a képzés, önképzés - emelte ki a szakember. Majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a tanulni vágyók bizonyos szempontok alapján válasszanak oktatási intézményt.  Érdemes megvizsgálni, kinél tanulunk tovább. Rendelkezik-e az intézmény nyilvántartással, akkreditált képző-e? Van-e telephelye, irodája, ahová panaszunkkal, problémánkkal fordulhatunk? Azt is érdemes áttekinteni, milyen időtartam alatt szerezhető meg a bizonyítvány. Ugyanis a nagyon rövid képzés nem biztos, hogy jó is. Vajon  négy nap alatt elsajátítható egy szakma? Továbbá felnőttképzési szerződést kell kötni, ami tartalmazza a felek jogait, s kötelezettségeit - mondta a szakember.

Szabó Zsuzsanna szerint azt nagyon nehéz eldönteni, mit érdemes tanulni. Nem lehet csupán az érdeklődési körünk, korábbi szakmánk, vagy éppen az aktuális trend a mérvadó. Döntő szempont lehet, mire van igénye ténylegesen a piacnak, a gazdaság szereplőinek. Ebben  leginkább a munkaügyi központok tudnak segíteni, amelyek ismerik a hiányszakmákat, s arról is adnak tájékoztatást, mely képzőket érdemes felkeresni. Emellett a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is végez felméréseket tagjai között azért, hogy a gazdaság igényeire épülhessen az oktatás. 
Nekünk, s a gazdaság szereplőinek, a vállalatoknak is az az érdekük, hogy a megfelelő szakmákat szerezzék meg a hallgatók. Akár a felnőttképzésben is mesteri fokig jussanak, s legalább ilyen magas szintű legyen az az ismeretük is, amellyel tudásukat, önmagukat tudják menedzselni. A jó dolgozók foglalkoztatása a legfőbb cél, s az érintettek képzése hosszú távon éppúgy szerepel a vállalkozások terveiben, mint a munkavállalókéban. A piacképes tudás megszerzése nem csak az egyén,  hanem a vállalat érdeke is, mert  napjainkban jellemzően kevés a jól képzett szakember. Ugyanakkor a kamaránál elindult a felnőttképzők klubja, ahol lehetőség nyílik a felmerülő problémák megvitatására, s az újabb piaci trendek megismerésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!