Gasztrománia: áfonyalekvár a pörköltben

Soponya - Az eladott jegyek száma megközelítette az ötezret a múlt szombati vadgasztronómiai fesztiválon. Az érdeklődés elsősorban a vadhúsokból készült ételeknek szólt, mert a vadhús is egészséges táplálék.

Kovalcsik Katalin

A hatalmas üstben kétezer adag pörkölt készült, az idén a gyulai Ambrus György,  olimpiai bajnok  mesterszakács és munkatársai  készítették az ebédet.
- Vaddisznó került az üstbe, hat mázsa hús volt benne, felhasználtunk 70 kiló mangalica zsírt. A főzést  15 kiló mangalica szalonnán indítottuk, 120 kiló finomra vágott vöröshagymán,  két kiló finomra vágott fokhagymán, adtunk hozzá - csipetnyi sót -  négy kilót , fél kiló fekete borsot, fél kiló őrölt kömény is  került bele, valamint  egy kis esszenciát  főztünk babérlevélből, mustármagból, borókabogyóból és egy kis fenyőmagból.  Két litert főztünk föl, ezt adtuk a húshoz,  majd   az első menetben öt kiló fűszerpaprikát   tettünk bele, három kiló Édes Anna, ugyanennyi Erős Pista ízesítéssel, paprika és  paradicsom 30-30 kiló kellett hozzá. Az üst 1100 literes, jó háromnegyedig volt, még egy  mázsa belefért volna. Az  alapot hétkor kezdtük el főzni,  a húst fokozatosan  tettük bele  70-80 kilónként , de tízre már benne volt az üstben az egész mennyiség. Háromnegyed egyre kész volt a pörkölt.


Az  olimpiai bajnok mesterszakács, aki minden héten főz valahol, és minden egyes főzésnél örömmel adja át a magyaros ízeket a kóstolóknak.
- Ha már úgy érzi az ember, hogy unja a főzést,  akkor abba kell hagyni.  Békés megyéből jöttem, ami mindig az ország éléskamrája volt, van birkánk, szürke marhánk,   lehet belőlük  jó, magyaros étket készíteni. Két napja 150 embernek főztem birkapörköltet,  marhalábszárt  szürke marhából.   Sok helyen jártam a világban, többen mondták, hogy Puskás és gulyás. Nem lehet baj a magyar gasztronómiával,  ha egy szinten emlegetik Puskással. Az ősi magyar  fűszereket kell fehasználni,  hozzáadott alapanyag nélkül készíteni az ételeket. Szerencsére visszatérnek a régi magyar zöldfűszerek  már cserépben is díszíthetik a konyhákat ,  ezek olyan ízvilágot adnak az ételeinknek, ami feledhetetlen. A Békés megyei Culinári Team segített a séfnek -  Doktor Zoltán mestercukrász és Tímár Attila mesterszakács  -,   tavaly világbajnokságon csapatban ezüstérmesek lettek.


A kétezer adagos üstből finom pörkölt kerekedett, a fűszerek és  a technika is megjelent Ambrus Györgyék előadásában, lehet követni a leírt módszert, mármint azoknak, akiknek nincs saját receptjük egy jó vadpörkölthöz. A vadgasztró fesztiválokon a megyei ügyvédi kamara képviselői is mindig főztek, fűszereztek, a fogyasztók megelégedésére. A burgonyájuk is érdekes volt,  megsütötték, tejfölös szósszal meglocsolták, úgy került asztalra. A kormányhivatal  tagjai a tíz kilónyi őzhús főzését pörkölt alapon indították, került bele  fahéj,  szerecsendió, majoranna, de padlizsánpüré, kockára vágott  padlizsán, olívabogyó valamint  elősütött,  apró krumpli is.
 A szomszéd  várból, Szekszárdról érkezett Kovács Ákos, aki szakács szeretne lenni. Gyümölcsfaragással két éve foglalkozik,  mézdinnyét, sárgadinnyét, görögdinnyét faragott az alkalomra. Vörösbörös, áfonyalekvárral bolondított vaddisznópörkölt készült a csapat  bográcsában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!