Felmentették Joav Blumot a lakcímbejelentési ügyben

Székesfehérvár - A Székesfehérvári Városi Bíróságon szerdán ítéletet hirdetett a Veszeli Éva vezette tanács Joav Blum sukorói lakcím-bejelentkezésével kapcsolatosan. A kettős állampolgárságú férfit a közokirathamisítás vádja alól felmentették. Az ítélet nem jogerős.

Kovalcsik Katalin

 Az elhíresült sukorói kaszinóügy egyik mellékszála  Joav Blum - a befektetőcsoport képviselője - lakcímbejegyzése, amely miatt közokirathamisítás vádja miatt kezdeményeztek  büntetőeljárást  a  kettős állampolgárságú férfi ellen. A bíróságon szerdán Veszeli Éva  bírónő még  tanúkat hallgatott meg, a  falu jegyzőjét, az igazgatási ügyintézőt, az akkori polgármestert, valamint Joav Blum magyarországi ingatlanügyeit intéző ügyvédjét. A vádlott 2008 elején Sukoróra utazott, hogy egy külföldi  befektető csoport képviseletében helyszínt keressen egy turisztikai beruházásnak. Megtetszett neki a falu, elhatározta, hogy Sukorón építkezik, de annak megvalósulásáig  bérel vagy vesz egy lakóházat.  Az év júliusában bérleti szerződést kötött a Kis út 5. számú ház tulajdonosával.  A zártkerti részben 2,2 hektárt az önkormányzattól vásárolt  meg több mint 44 millió forintért, ott akart építkezni. A bérelt ingatlan felújítása érdekében  a férfi lépéseket tett, hangzott el a tárgyaláson,  de édesapja betegsége és halála miatt hosszabb időre távozott az országból. Amikor visszatért,  nyolcmillióért megvásárolta a bérelt házat, és elkezdett tájékozódni  annak felújítása érdekében. Ügyvédje, Varga Bálint kísértében a községházára ment, hogy lakcímként bejelentse az ingatlant.  Az állandó lakcím bejelentéséhez szükséges nyomtatványt az ügyintéző a vádlott ügyvédjének segítségével kitöltötte a vádlott lakcímkártyája alapján, amit a bejelentő  és az eladó alá is írt.
A tárgyaláson meghallgatott tanúk vallomásából kiderült, a vádlottat nem oktatták ki  a lakcímbejelentéssel járó kötelezettségekről - ez nem szokás, nem előírás -,  a  magyar jog idevonatkozó szabályairól. A bejelentés után  az  országos lakcímnyilvántartásba, mint közhiteles nyilvántartásba a vádlott által  feltüntetett lakcím 2008. július másodikával bekerült. A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal 2009. június  13-án kelt határozatában a fenti lakcím érvénytelenségét  állapította meg, a lakcímadatot  fiktív  jelzéssel   szerepeltették, továbbá Joav Blum  hatósági igazolványát  érvénytelenítették, mivel a vádlott soha nem lakott életvitelszerűen a Kis  út 5-ben.  A vádlott tagadta bűnösségét, elmondta,  senki nem tájékoztatta arról, hogy az állandó lakcímre bizonyos  időn belül be kell költöznie, de valóban nem élt a házban.  
- A férfi  közreműködésével  valótlan adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba, de a büntetőjogi felelősség vizsgálatánál azt is nézni kell, hogy nincs-e olyan ok, ami  kizárja vádlott büntethetőségét - mondta  bírónő. Ez esetben ilyen ok a tévedés. Joav Blum abban a téves feltevésben jelentkezett be a címre, hogy a  hatályos jogszabályok értelmében cselekszik.   
A bíróság a vádlottat a közokirathamisítás vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette. 

 A sukorói telekcserével, a folyamatban levő perekkel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!