Ezer év után együtt

A Családok Éve alkalmából Szent István városa Boldog Gizella csontereklyéjével gazdagodott. Az ajándékot Spányi Antal megyéspüspök kérésére Wilhelm Schraml, Passau püspöke adta át az egyházmegyének.

Kővári Gabriella

Szent István fejereklyéjét Mária Terézia hozatta vissza Raguzából 1777-ben. Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban érkezett haza Aachenből, vasárnap pedig újra Spányi Antal megyéspüspök közbenjárására találkozhatott a keresztény családok példaképeként tisztelt szentcsalád. István Király hitvesének, Boldog Gizellának ereklyéjét  az egykori koronázóvárosnak ajándékozta Wilhelm Schraml, Passau püspöke a  Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetetett Családok Éve alkalmából a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében.


 - Az államalapító Szent István király, hitvese, Boldog Gizella királyné és fiuk, Szent Imre herceg a magyar családok példaképei, akik sokszor ellátogattak Székesfehérvárra. Gizella nem csak anya és feleség volt, hanem tanúságot is tett a hit szerinti élet szépségeiről, erejéről, annak másokat segítő jóságáról. Hozta magával a hiteles keresztény élet hagyományait új hazájába, Magyarországra is.  Bár szeretett férje halála után el kellett hagynia az országot, imáiban sokat könyörgött a pogánylázadásoktól, trónviszályoktól szenvedő magyar népért. E kegyelmi évben a magyar szentcsalád ismét együtt lehet városunkban - mondta szentbeszédében a főpásztor. A közös ünnepen  kérték a szentcsalád közbenjárását a keresztény családokért.
 A magyar nemzet megerősödése a családokon múlik, legyen bár eltérő a világ irányultsága,  a család a társadalom legfontosabb magja, utalt beszédében Spányi Antal a manapság a válság jeleit mutató, ám  a leglényegesebb emberi közösség szerepére.
  A család az élet és a hit iskolája. Itt növekszik a társadalmi felelősség és a szolidaritás, itt dől el, hogy életrevalók, alkotó emberek leszünk-e - emelte ki Wilhelm Schraml püspök.  Nincs a világon még egy olyan hely, mint az otthon, ahol az emberi szívben az egyén egész jövőjének alapja letétetik. A mai világban, a  szilárd családi struktúra válsága ellenére is, mindannyiunknak otthonra és családra van szükségünk.
  Spányi Antal a gesztus viszonzásaképpen Szent István hermájának porcelánból készült másolatát adományozta Passaunak.
  Boldog Gizellát a bajorországi Niederburgban helyezték örök nyugalomra, csontjai most is láthatók a kolostortemplomban. E csontok egyikéből választottak le egy  darabkát, ez tért vissza  a királyok városába. A Gizella-ereklyét a Bazilikában őrzik, a tervek szerint  az Egyházmegyei Múzeum kiállításában is látható lesz a nagyközönség számára, majd visszakerül a székesegyházba, tájékoztatott  Bertáné Pintér Katalin, a Székesfehérvári Püspökség sajtóreferense. A későbbiekben az első Magyar Szent Család ünnepét is szeretné Spányi Antal meghonosítani Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!