Elképesztő törésteszt: a hurkapálcika-szerkezet 420 kilótól sem dőlt össze!

Székesfehérvár - A Kutatók Éjszakája elnevezésű program évek óta népszerű a gyerekek, fiatalok, sőt még a felnőttek körében is. Az izgalmas kísérletek most pénteken sem maradtak el.

Miskei Anita

Mind az Óbudai Egyetemen, mind a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai karán izgalmas, adrenalint növelő kísérletekkel, érdekes előadásokkal szélesítették az érdeklődők látókörét. Kisiskolás korú gyermekek épp úgy részt vettek a programokon, mint felnőttek. Rég volt már ilyen  nyüzsgő a felsőoktatási intézmények épülete a késői órákban.  Míg a Nyugat-magyarországi Egyetemen a barlangok világába kalauzolták a látogatókat, addig az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjában valódi rekordkísérletet hajtottak végre.
Mit gondol, vajon mekkora súlyt bír el egy alig 30 hurkapálcikából álló szerkezet? Gyerekek, egyetemisták, s felnőttek is letették voksaikat. A helyes választ senki sem találta el. Kováts Róbert szakcsoportvezető irányítása mellett töréstesztet hajtottak végre. A tanár elárulta, a hurkapálcikákból álló szerkezetet harmadéves műszaki menedzser hallgatók építették,  egy próba alkalmával 220 kilogramm súlyt bírt el. A konditeremben rendezett töréspróbán lélegzetüket visszafojtva figyelték az érdeklődők, meddig bírja a terhelést a szerkezet. Végül 420 kilónyi súlyt is rezzenéstelenül tűrt a szerkezet.  Kováts Gábor a magasra nőtt, veszélyes monstrum mellett állva a hurkapálcikákat kiáltotta ki győztesnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!