Büntetlenekről, Borbély Lászlóval

Székesfehérvár - Borbély László író, újságíró, néhány hónapja a Havi Magyar Fórum című irodalmi, társadalmi, kulturális és politikai folyóirat főszerkesztője volt a vendég a Vörösmarty Társaság nyári szünet utáni első író-olvasó találkozóján.

Bokros Judit

Borbély László az említett újság mellett a Lyukasóra című folyóirat főmunkatársa, aki azonban e két lapot nem forgatja a kezében, annak is ismerős lehet az író neve, hiszen a Vár című helyi, irodalmi folyóiratba is többször publikált már - utalt Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Vár főszerkesztője a vendéggel kialakult remek kapcsolatra. Borbély László újságírói munkássága mellett számos szépirodalmi mű szerzője, a novella, tárcanovella műfajában mozog otthonosan, ám regényei is jelentek már meg. Csurka István felkérésére két évvel ezelőtt tárcanovella sorozat írásába kezdett a Havi Magyar Fórumban, írói pályája pedig 20 éve kezdődött sportújságíróként, illetve kulturális témájú cikkekkel. Innen vezetett aztán az útja a Lyukasórához, majd a Fórumhoz, olyan mentorok révén, mint Hernádi Gyula vagy Gyurkovics Tibor - tudhattuk meg az est során Borbély Lászlótól, aki Bobory Zoltánnal megidézte az elhunyt írónagyságok, s egy kedves közös ismerős, a már szintén nem az élők sorát gyarapító Bökönyi Laura színművész emlékét.
Borbély László legfrissebb regényéről, a Büntetlenek című könyvről is beszélt, a szövegből hallhattunk részletet az írót kísérő színművész, Dóka Andrea kellemes előadásában. A figyelemreméltó mű dokumentarista elemeket is tartalmaz, és valós problémát, a fiatalkorúak bűnözőkké válását, kapcsolatrendszerük kiépülését  tárja az olvasó elé, szépirodalmi eszközökkel is. Amint a szerző elmondta: több oka volt e regény megírásának. Egyrészt az esetek, amelyekről tudomást szerzett, másrészt egy olyan helyzet, amikor az ő közbelépésével menekült meg egy fiatal a rá támadni készülő többi gyerektől. A szituáció nem volt annyira éles, a közbelépés is villámgyorsan, inkább ösztönösen történt, mégis erősen megmaradt az élmény Borbély Lászlóban - magyarázta a Gyulai Líviusz fametszeteivel illusztrált Büntetlenek keletkezési körülményeit az író. Aki a munkához támogatást kapott, ugyanezt azonban eddig nem sikerült elérni a tervezett filmváltozathoz. Ez sem marad talán álom, addig azonban az érdeklődők büntetlenül olvashatják a könyvet.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!