Bőven volt jelentkező kérdezőbiztosnak a népszámláláshoz

Székesfehérvár - Elkezdődött a kérdezőbiztosok oktatása az októberi uniós népszámlálásra. Az adatokat az október 1. nulla órás időpontnak megfelelően írják össze.

Tribolt Lajos

A népszámlálást október elseje és  vége között bonyolítják le. Székesfehérvárt 467 körzetre osztották fel. A meghirdetett kérdezőbiztosi feladatra közel 700 fő jelentkezett. Kiválasztásuk és a körzetekhez történő beosztásuk már megtörtént. Ám egyelőre nem értesítették azokat, akiket nem osztottak be. Ennek oka, hogy mindig vannak visszalépők, s a helyükre az eredeti jelentkezők közül osztanak be valakit - mondta el lapunknak Csordásné Wurczinger Mária, a fehérvári okmányiroda vezetője.
A kiválasztottak oktatása már elkezdődött és folyamataosan tart. A képzést a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai végzik. A félnapos oktatás után tesztet töltenek ki a résztvevők és annak sikere esetén kapják meg a tanúsítványt. Ez alapján köt velük szerződést a jegyzői hivatal. A kérdezőbiztosok járják be majd a körzetüket, s keresnek fel mindenkit. A kérdőívet vagy ők töltik ki a hallott válaszok alapján, vagy otthagyják a lakónak, hogy töltse ki. Az idén először van lehetőség arra, hogy az állampolgár interneten töltse ki az adatlapokat. Erre a www.enepszamlalas.hu honlapon van lehetőség. Az internetes és a papíralapú önkitöltésre is október 1-16. között van lehetőség.
Az adatszolgáltatás egyébként kötelező mindenkinek, csak lesznek kérdések, amelyekre nem kötelező a válaszadás.  Ha az adatgyűjtéssel kapcsolatban bárkinek kérdése van, az felhívhatja  az ingyenes 06-80-200-014 vagy a 06-80-200-224 telefonszámot.
A kérdezőbiztosoknál egyébként lesz igazolvány. A sajátjukon kívül rendelkeznek majd egy sorszámmal ellátott, sötétkék, bankkártya alakú, névreszóló azonosítóval is.
A kérdések egyik része az ingatlanra vonatkozik, a másik a személyi adatokra. Ez utóbbiak miatt felkeresik majd a különböző intézeteket is, a kollégiumoktól az öregek otthonáig. Kérdezőbiztos keresi fel a hajléktalanokat is.
Mindenhol törekedtek arra, hogy a kérdezőbiztos lehetőleg ott lakjon, ahol a felmérést végzi majd. Felvették a kapcsolatot a cigány kisebbségi önkormányzattal, így lesznek a kisebbséghez tartozó biztosok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!