Az ég titkait kémlelhetik

Székesfehérvár - Távcsöves bemutatókat tartanak szeptember 19-e és november 28-a között minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától A Szabadművelődés Házában működő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

feol.hu

Az idén 50 éves csillagda 30 cm átmérőjű távcsövével a Holdon akár 1 km-es részletek is megpillanthatók. Az őszi időszakban az esti égbolt legragyogóbb jelensége az Esthajnalcsillagként ismert Vénusz lesz. Megfigyelhető a felhősávjairól és holdjairól híres Jupiter is, továbbá más égi érdekességek. A bemutatók rossz időben sem maradnak el. A házigazdák vetítéssel, beszélgetéssel egybekötött előadásokon „hozzák közelebb a csillagokat” a látogatókhoz. Ám kérik, hogy az iskolai osztályok, csoportok egy héttel korábban jelentkezzenek be.

Szakköri foglalkozásokat is tartanak, 10-14 éveseknek minden hétfőn 17 órától, 14-18 éveseknek minden pénteken 18 órától.

A foglalkozásokat azoknak ajánlják, akik kíváncsiak arra, hogyan lehet tájékozódni az égen, hogyan születnek a csillagok, mivel lehet eljutni más bolygókra, milyen messze vannak és miből állnak a galaxisok és egyáltalán, hogyan lehet mindezt megállapítani. Segítséget nyújtanak távcsőépítéshez, versenyeken, pályázatokon való részvételhez, iskolai tanulmányokhoz is.

A Szabadművelődés Háza szombati programjára kozmikus tárgyakat is lehet vinni. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!