A digitális jövő elkezdődött: száznál több tábla az iskoláknak

Székesfehérvár - Háromszázmillió forintból intelligens iskolatáblákat kap a város összes általános iskolája és a városi fenntartású gimnáziumok is. A digitális jövő elkezdődött.

Házi Péter

Ilyen még nem volt: Székesfehérvár minden általános iskolája, sőt azok vidéki tagintézményei is részesei annak a nagyszabású fejlesztésnek, amelynek célja, hogy a digitális világban történő eligazodásra felkészítsék a ma diákjait. Mint Cser-Palkovics András polgármester az István Király Általános Iskolában tartott keddi tájékoztatón kiemelte, a technikai felszereltség megújítása mellett az épületek felújítása, fejlesztése legalább ugyanennyire fontos. Bízik abban, hogy a jövőben megjelenő pályázati források  ez utóbbira is adnak majd lehetőséget.
Mindenesetre az utóbbi évek legnagyobb technikai fejlesztéséről van szó, amelyhez a város 300 millió forintos támogatást nyert. Ebből több, mint 170 olyan intelligens táblát és a hozzájuk kapcsolódó projektort, laptopot szereznek be, amelyeken a tanulás, tanítás a remények szerint sokkal érdekesebb lesz. A  darabonként egymillió forintba kerülő  táblákat kifejlesztő cég, az Albacomp képviselője igen érdekes bemutatót is tartott arról, mi mindenre jó egy ilyen tábla: vannak olyan vizuális információk, amiket egy hagyományos táblán egyszerűen nem lehet átadni, míg az új fejlesztésű hardveren bármilyen videó, animáció megjeleníthető, de például írásfelismerő szoftvert is lehet rá telepíteni.
Az általános iskolákat összefogó alapfokú igazgatói munkaközösség vezetője, Krählingné Kovács Tünde  és Sipos Imre, a középfokú igazgatói munkaközösség  vezetője szerint nagyon eltérő környezetből jönnek a diákok: van, akinél otthon a legkorszerűbb digitális eszközöket használják, nekik nem jelentenek újdonságot a most beszerzett eszközök, ám sok olyan diák is van, akinek egy laptop magát a boldogságot jelenti. A program célja az is, hogy az efféle digitális különbségek csökkenjenek, hogy az iskolapadból kikerülő, kevésbé tehetős diákok se szenvedjenek hátrányt, amikor a nagybetűs életbe kerülnek. Az informatikai eszközök használatára októberben megtanítják a tanárokat is, így  már tényleg csak egy lépés a digitális világ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!