Ünnepi közgyűlést tartottak, átadták a díszpolgári címeket

Székesfehérvár közgyűlésének döntése értelmében, a város egyik díszpolgári címét Mezey György labdarúgó mesteredzőnek ítélték oda. A Videoton volt vezetőedzője péntek délután, az ünnepi közgyűlésen vette át az elismerést. Posztumusz díszpolgári címet kapott Kaszap István és Sipos József.

S. Töttő Rita

Térzenével kezdődött a Városház téren, majd tiszteletadással folytatódott Szent István szarkofágjánál pénteken az augusztus 20-i ünnepségsorozat. Az eseményen köszöntőt mondott Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki beszédében Szent Istvánt méltatta: „Megszentelt helyen állunk, az ősi bazilika romjai között, az államalapító szent király kőkoporsója előtt. Annak ünnepét üljük, aki honfoglaló, kalandozó, félnomád népét erős kézzel bekormányozta a keresztény Európába. Időben majd ezer év választ el bennünket a szent király korától, ám művének szilárd alapjait megmaradásunk, mai európai jelenlétünk is igazolja” – mondta. A közgyűlés elnöke Szent István érdemeit is kiemelte, „aki nem kevésbé nyakas népének megszokott gazdasági, társadalmi rendjét és hiedelemvilágát szüntette meg és új társadalmi viszonyokat, termelési rendet és új értékrendet vezetett be. Egy nyakas nemzetet nem más, csak egy magafajta harcos térítette meg: magyaroknak prédikálni erős király küldetett." Ezután Babits Mihály: Áldás a magyarra című verse következett, majd pedig a jelenlévők egy szál fehér rózsával, illetve koszorúval rótták le tiszteletüket a szarkofágnál. 

Ezután a Szent István téren folytatódott a program, ahol Székesfehérvár ünnepi közgyűlését tartották a képviselők. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a fehérváriakat, valamint gratulált Gógl Árpád miniszternek, aki nem rég a Diplomáciai Szolgálat Érdemrendjét vehette át a Koreai Köztársaságtól, Kovács Józsefnek, a helyőrség parancsnokának, akit pénteken léptettek elő altábornaggyá, továbbá Kiss János nagyprépostnak, aki csütörtökön vette át a Szent István Emlékérmet.

A polgármester ezek után Székesfehérvár augusztus 20-ához kapcsolódóan Székesfehérvár történelmi szerepéről emlékezett meg, s azt mondta: „bizony volt idő, hogy a város  történelmi szerepe háttérbe szorult”, de később sikerült újra fellendíteni a fejlődést. „új csatákat vívunk ma” -  mondta - „megújulásért, piacokért, foglalkoztatásért, emberibb élettért folyik a harc, és vért ugyan nem ontanak benne, de boldogulásunk - gyermekeink és unokáink jövője - múlik az eredményen. Székesfehérvárt ősi jogon és az újabb idők jogán is kiemelt szerep illeti ebben a küzdelemben.” Az emlékállításból a város is kiveszi a részét, hiszen a város önkormányzata 1038-ra és 1938-ra emlékezve a 975. és a 75. évforduló megünnepléséhez 2013-at emlékévvé nyilvánította. A polgármester az egybegyűlt ünneplőknek hangsúlyozta: „Szent Istvánról itt nem megemlékeznünk kell, hanem tanításai szerint élnünk. Ö itt nem a múlt, hanem a jelen. Kemény munka vár ránk. Itt mindig voltak s lesznek olyanok, akik rendkívüli dolgokra képesek.” Majd felsorolta azokat, akiket a város díszpolgárrá fogadott idén: posthumus díjat kapott Kaszap István, fiatalon elhunyt jezsuita szerzetes, akiket a fiatalok példaképéül ajánlott a polgármester. Sipos József, a Fehérvár Televízió egykori vezetője és a lecsófesztivál létrehozója szintén posthumus díszpolgári címet kapott. Székesfehérvár díszpolgára lett még Mezey György, aki 2009 és 2011 között az FC Fehérvár, majd a Videoton FC vezetőedzőjeként dolgozott. Sokak álmát váltotta valóra, amikor bajnok lett a Vidi - mondta róla Cser-Palkovics.

- Nem játszom meg magamat, ezt az érzést nem lehet szóban kifejezni. Ráadásul ez egy nagyon speciális helyzet, amikor tulajdonképpen a sebeket gyógyítja ez az elismerés, amelyet most a várostól kaptam. Számomra nagyon megtisztelő a díszpolgári cím. Amelyet nem lehet percekkel, gólokkal helyettesíteni, nem lehet megvásárolni. Óriási erkölcsi, ugyanakkor szakmai elismerésnek tartom. Ezt megkapni egyedülálló dolog a világon, s amikor értesítettek, hogy miért is kell augusztus 19-én megjelennem Fehérváron, nagyon meghatódtam. Köszönet mindenkinek, akik segítették a csapatot a bajnoki cím elérésében, közülük is kiemelve közvetlen segítőmet, id. Horváth Gábort és Farkas Balázs csapatkapitányt - mondta meghatottan Mezey György mesteredző, miután átvette a díszpolgári címről szóló oklevelet.

Pro Civitate Emlékérmet kapott Cserta Gábor zenész, Illyés Endréné Tünde, aki a Fejér Megyei Múzeumok igazgatóságának restaurátorműhelyét vezette, Keserű Tamás szülész-nőgyógyász főorvos, Kocsis Balázs szobrász-restaurátor, Kozáry Ferenc színész és posthumus Mezővári József, sportszervező.

Tiszteletbeli polgári címet kapott emellett Gál László hegymászó, Monika Buchheit a Schwabish Gmünd-i nemzetközi kapcsolatok iroda vezetője és Osztoics Mihály, aki a Gyulafehérvár és Székesfehérvár közti kapcsolatépítést segíti.

Az ünnepség estig a városban folytatódott, s még az eső is sokáig megkegyelmezett a közönségnek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!