Teljes pompájában tündökölhet a Károlyi-kastély

Fehérvárcsurgó - A Károlyi-kastélyban megtörtént a középső szárny műszaki átadása. Már tesztelik a legutóbb elkészült épületrészt, amelynek megszépülésével teljessé vált a kastély megújítása - tudtuk meg a Károlyi-alapítványtól.

feol.hu

Két évvel ezelőtt dőlt el, hogy a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) jóvoltából befejeződhet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1997-ben kezdett felújítása. A kastélyépítő ükunokája, az egyébként az év nagy részét Fehérvárcsurgón töltő Károlyi György által az épületegyüttes megmentésére és működtetésére életre hívott alapítvány 462 millió forintot nyert a rekonstrukció lezárására és a turisztikai vonzerő növelésére.
- Az építkezés 2009 végén kezdődött és azt mondhatjuk, hogy a nyár közepére lényegében befejeződött - mondta el Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője. 
- A könyvtárteremnek is otthont adó középső szárny felújítása és bővítése kész, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, birtokba vettük a megszépült helyiségeket. A projekt lezárásáig hátralévő időszakban igyekszünk belakni és tesztelni a gyönyörűen megújult szárnyat, hogy az esetleges hibák, javítani valók kiderüljenek, mielőtt a közönség is megtekinti az épületet.

Az alapítvány saját forrásból már jórészt beszerezte az elkészült helyiségeket díszítő függönyöket és kárpitokat. A középső szárny, azaz a kastély főépületének dísztermében különleges kárpitozás kerül majd a falakra, amelyek már szintén Fehérvárcsurgón vannak.

- Az uniós és állami források az épület felújítása mellett lehetővé teszik, hogy a majdani működtetést segítő eszközöket is beszerezzünk - tette hozzá Bendi Lajos. - Folyamatban van a bútorok mellett díszkönyvtári polcok, kiállítási eszközök és egy audioguide rendszer beszerzése is. Ezek a felújítással együtt szolgálják majd a pályázatban megfogalmazott célt, hogy a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kulturális és turisztikai vonzereje kiteljesedjen.

A kastély frissen felújított részében augusztus 6-ig látható a Képzőművészeti Egyetemen tanuló Debreczeni Imre kiállítása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!