Színházfelújítás: még nyomoznak

Székesfehérvár - Továbbra is nyomoznak a Vörösmarty Színház felújítását végző, maga mögött számtalan garanciális hibát hagyó cég ügyében. A Baucont azóta csődbe ment, vagyonát a feltételezések szerint külső cégekbe menekítették a vezetők, ezzel meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését. A visszásságok ellenére a város bízik az ügy sikeres lezárásában.

Házi Péter

Lassan két éve annak, hogy a székesfehérvári önkormányzat büntető feljelentést tett a Vörösmarty Színház felújítását elvégző Baucont Zrt. ellen, mert - ahogy akkor Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője lapunknak fogalmazott - cégbírósági adatok alapján olyan személyi összefonódásokat találtak, amelyek alátámasztják azon félelmeiket, hogy a hitelezői igény kielégítésére szolgáló vagyont vagy elvonják, vagy már elvonták, és az külföldi offshore cégeken keresztül idegen kezekbe vándorolhatott. A felújítást követően ugyanis számtalan garanciális hibát észleltek. Orosz István, a Fidesz akkori városi alelnöke  szerint az épületen tapasztalható hibák olyan mértékűek, hogy a felelőtlen munkavégzés, a véletlen mulasztások együttesen sem lennének képesek ezt összehozni. Véleménye szerint a háttérben előre megtervezett lopás állhat, valakik szövetkezhettek, hogy a közpénz egy tekintélyes részét saját zsebükbe juttassák. Orosz szerint az ügyészségi vizsgálat feladata, hogy fényt derítsen mindenre, valamint választ adjon a kérdésre, volt-e kapcsolat a pénzemberek és a politikai szféra között.

 Nos, azóta a Tatabányai Városi Ügyészséghez került az ügy, akik megalapozottnak találták a gyanút, és elrendelték a nyomozást. Bóka Viktor székesfehérvári jegyző kérdésünkre elmondta, tudomása szerint a nyomozás még zajlik, az ügyészség már bekérte az önkormányzattól azoknak a neveit, akiket az ügyben érdemes lenne kihallgatni. Az időközben csődbement Baucont Zrt. ellen a Komárom-Esztergom megyei vám- és pénzügyőrség is nyomoz, egy országos napilap pedig a veszprémi kollégium körüli visszásságok miatt írt a cégről: a Baucont a veszprémi Pannon Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem két kollégiumát is felújította, ám a két évtizedre vállalt üzemeltetési kötelezettség teljesítése előtt csődbe ment. A Pannon Egyetemnek most egy olyan offshore cég emel le a számlájáról havi 26 millió forintot az üzemeltetésért, amelyről semmit nem lehet tudni.
- A sok visszásság ellenére bízunk a sikeres lezárásban a nyomozati, illetve bírósági szakaszban lévő ügyeinknél, ám mára már a cég vagyonát bizonyosan külső -  többségükben off-shore -  cégekbe menekítették a Zrt. vezetői, ezzel meghiúsítva a hitelezői igények, köztük Székesfehérvár város jogos követelésének kielégítését - tette hozzá Bóka Viktor. Az ügyben folyó három eljárás közül az egyik már lezárult: a bíróság kimondta, hogy jogosan hívta le Székesfehérvár önkormányzata a beruházásnál biztosított 38 milliós bankgaranciát. Sajnos ebből csak a kivitelezési hibák töredéke volt orvosolható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!