Robbantott a lakáskassza, otthonteremtésre spórolnak a magyarok

FMH - Az első félévben, a bankadó hatásával korrigálva, tovább emelkedett a Fundamenta-Lakáskassza eredménye. Egyre nagyobb az érdeklődés a hitelkonstrukciók iránt.

Klecska Ernő

Az első félévben a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 11,44 milliárd Ft saját lakáskölcsön kihelyezésével a teljes  forint és deviza alapú  lakáshitel piacból 11,9 százalékos részesedést ért el, a tavalyi első féléves 3,9 százalékos arány után. Ezen belül a forint alapú hitelkihelyezéseket vizsgálva - tekintve, hogy a kizárólag forint alapú hiteleket nyújt - a június végi piaci részesedés 12,3 százalékra emelkedett a tavaly ezen időszak végén mért 7 százalékról. Ez az eddigi legjobb saját lakáshitel folyósítási eredmény a cég történetében.
A fenti saját és a partnerbankoknak közvetített hitelekkel együtt a teljes lakáshitel piac 14 százaléka, míg a kizárólag forint alapú piaci szegmens 14,5 százaléka köthető a Fundamenta hitelezési és hitelértékesítési tevékenységéhez. Ezzel a piacon továbbra is az egyik legfontosabb lakásfinanszírozó szervezet a társaság.  2011 végére mintegy 34 milliárd forint saját lakáskölcsön folyósítást tervezi a Fundamenta, amellyel várhatóan 17-18 százalék piaci részesedést ér el - mondta Gergely Károly elnök-vezérigazgató.
A lakossági megtakarításokon belül prioritást élvez a lakáscélra spórolás. Miközben a bankrendszer szintjén a lakossági lekötött betétállomány 2009. november óta tartó csökkenése tovább folyik, addig ezen belül a 2 éven túli lekötésű  forint alapú  állományrész az egyetlen, amelynek gyarapodása ettől az időponttól is töretlen maradt, derül ki az MNB statisztikáiból. A 2 évnél hosszabb lekötésű állomány jelentős része a két lakás-takarékpénztár kezelésében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!