Ösztöndíjjal segíti a megyeszékhely a komoly alkotókat

Székesfehérvár - Pénteken adták át a Lánczos Kornél-Szegfű Gyula ösztöndíj alapítvány díjait, valamint a Deák Dénes Díj és Ösztöndíj arra érdemes művészeinek az elismeréseket.

Tihanyi Tamás

 A város nagyon büszke azokra, akik szellemi  tevékenységükkel gazdagíthatják hírnevét - mondta pénteken a Hiemer-házban  Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: ebben az esztendőben is azokat díjazzák, akik tettek, és tenni kívánnak  a köz érdekében, s akik arra érdemesek, hogy megfeleljenek a 21. század szellemi és kulturális kihívásainak. Akikre majdan büszkék lehetünk. Mert ez nélkülözhetetlen lesz Szent Istvánt városában - tette hozzá a  polgármester.


Hagyományosan az augusztusi ünnepségsorozat részeként adják át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat,  a Deák Dénes Díjat és ösztöndíjat.  Utóbbiakat évente egy-egy személy nyerheti el, míg a Lánczos-Szekfű ösztöndíjjal idén huszonöt alkotót segítenek.  Székesfehérvár történelmi múltjának tudományos értékű és hiteles bemutatásáért idén F. Petres Éva régésznek adományozott Deák Dénes Díjat a  kuratórium. Az alapítvány ösztöndíját pedig Sárvári Zita esztéta nyerte el. Minden évben egy személy nyerheti el a Deák Dénes Ösztöndíjat, ám olyan sok színvonalas munka érkezett, hogy  Cser-Palkovics András felajánlott egy külön ösztöndíjat. Ebben Baku Eszter részesül majdnem egy éven át.


 A  Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány idei elismeréseit Székesfehérvár polgármestere és Bobory Zoltán kuratóriumi elnök közösen adta át a díjazottaknak. Az ösztöndíj  támogatását a városban élő, dolgozó, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók, kutatók, művészek, vagy alkotóközösségek nyerhetik el. Az idei elismertek: a  Szabadművelődés Háza,  Adorján Viktor,  Balajthy Ferenc, a  Borsos János   Lőrincz Lilla alkotópáros, Busics György,  Csutiné Schleer Erzsébet,  Fitz Jenő,  Gál Csaba Sándor,   Hudoba György, Kincses Károly,  B. Kiss László, Kotosz Balázs, Lángi József,  László Zsolt, Lőrinczné Bencze Edit,  Lukács László,  Simon Ágnes, Kiss Ágnes, Varga Gábor, Mihályi Gyula,  Siklósi Gyula,  Szabó Zsófi és a Budaházy Árpád alkotópáros, Szele Bálint,  Szőcs Huba László,  Tihanyi Tamás,  Vályi Csilla és  Vizi László Tamás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!