Mária kultusza a mai napig él (frissítve: gyémántmise)

Székesfehérvár - Hétfőn nyitották meg a Fejér Megyei Levéltár kápolnájában a Boldogasszony című kiállítást, amelyen huszonhat kortárs művész Mária-ábrázolását mutatják be.

Lukács Károly

A képzőművészet évről évre újjáéleszti Máriát, egyes alkotók a klasszikus ábrázolásokhoz nyúlnak vissza, amíg mások  modern köntösben tüntetik fel őt. Az időzítés jó, hiszen pont Nagyboldogasszony-napján, a Királyi napok keretében nyílt meg a Forrás Galéria kiállítása, amely huszonhat kortárs művész egy-egy grafikájával, szobrával vagy festményével szemlélteti a Boldogasszony-képet. A tárlat tavaly márciusban nyílt meg Budapesten Makovecz Imre építész és Sebestyén Márta népdalénekes közreműködésével, azóta nyolc erdélyi és két kárpátaljai helyszínen is kiállították.
A hétfői megnyitó stílszerűen a Boldogasszony Anyánk című fohásszal kezdődött Berki Lilla előadásában. Brájer Éva alpolgármester megnyitóbeszéde után Lukács László néprajzkutató beszélt a Boldogasszony-kultuszról, és annak városi, illetve megyei vonatkozásairól az egybegyűlteknek.


- Szent István 1038-ban Máriának ajánlotta fel az országot a fehérvári bazilikában. Ez a jelenet látható megyénk címerében is, a levéltár felújított kápolnájának mennyezeti freskóján pedig a 72 évet élt szent asszony mennybemenetelét ábrázolták. Mária már a török elleni harcok, később a pestisjárvány idején is Patrona Hungariae, vagyis az ország védőszentje volt. A második világháborúban a magyar katonák és hadifoglyok oltalmazója lett, Mátyás király óta pénzeinken is látható volt. Kultusza és oltalma végigkísérte népünk egész történelmét, a mai Mária-tisztelet létének jelképe, bizonyítéka pedig ez a kiállítás - emelte ki rövid előadásában Lukács László.

Gyémántmise Paskai Lászlótól

Nagyboldogasszony napja az egyházi év legnagyobb Mária-ünnepe, amikor Szűz Mária mennybemenetelére emlékeznek. A Székesfehérvári Egyházmegye a hagyományokat folytatva idén is misével készült erre az alkalomra. A hétfőn este megtartott szentmise különleges alkalom volt, hiszen a gyémántmisés Paskai László bíboros celebrálta a fehérvári Bazilikában.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után az idén gyémántmiséjét ünneplő Paskai Lászlót egy szép, a 17. századi Fehérvár látképét ábrázoló metszettel ajándékozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!