Lecsófesztivál - ragaszkodunk hozzá! Idén szeptember 24-én lesz

Székesfehérvár - Tisztelegnek Sipos József emléke előtt: a város megrendezi a már hagyományosnak számító lecsófesztivált, méghozzá a hetediket a sorban. Szeptember 24-én lesz.

Kovalcsik Katalin

A hagyományos lecsó receptje nagyon egyszerű.  Attól függően, hány embert szeretnénk jóllakatni, megkínálni vele, úgy vásároljunk vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, egy kis jóféle házi szalonnát is kerítsünk, és ha sallangot is akarunk bele - márpedig miért ne akarnánk - vegyünk kolbászt, jól fűszerezettet, igazi háziast. A zsiradék legyen igazi zsír - a pörkölt sem jó olajjal -,  dinszteljük meg benne és a szalonna zsírjában a felszeletelt  karikázott, vagy kockázott   vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felvágott paradicsomot,  a paprikát,  kicsit sózzuk,  tegyük bele a jóféle őrölt piros paprikát. Amikor már kezd kiteljesedni az étel íze, adjuk bele a kolbászt.  Az "ahány ház annyi szokás"  elv alapján van,  aki ad hozzá egy kis fokhagymát, más ételízesítővel  bolondítja, de az igazi lecsóhoz a természetes alapanyagok dukálnak, úgy is finom lesz. Persze nem mindegy, milyen minőségű a paprikánk, a paradicsomunk, nem véletlen, hogy  egy télies  és nem hazai  kínálatból soha nem olyan ízes az étel, mint a szabad földön termett zöldfélékből. A hagyományos lecsó tehát elérhető, ragaszkodunk hozzá, mint ahogy az idei lecsófesztiválhoz, ami szintén hagyományos. Így amit a fesztivál megálmodója,  Sipos József, a Fehérvár Televízió májusban elhunyt vezetője  nagy erőfeszítések árán megszervezett, nem megy feledésbe.


- Tavaly  350 főző készítette a lecsót a fesztiválon, az idén is várjuk őket - mondta a keddi sajtótájékoztatón  Brájer Éva  alpolgármester. - Kicsit talán korai az időpont, de pontosan azért  hívjuk fel a figyelmet a VII. lecsófesztiválra, hogy tudassuk, nem változik semmi. Emlékezünk Sipos Józsefre, Sipire, valószínűleg  a fesztivál nevében is, de erről még tárgyalnak a szakemberek.  A szervezést  Sipos Gábor a család nevében átadta a városnak.
F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, a csapatok,  a magánemberek a  már eddig  megszokott módon nevezhetnek. A  fesztivál helye sem változik,  de a szervezők megpróbálják kissé  átjárhatóbbá tenni a területet. A nevezési díj is maradt.
- Ugyanazokat a telefonszámokat hívhatják a nevezők, mint tavaly, ugyanazok a hölgyek fogadják a nevezéseket, mint eddig - mondta az ügyvezető. - A régi szervező csapat megmaradt, a Várkörúton állítjuk fel a főzőhelyeket.
A közművelődési iroda vezetője,  Beller Róbert a családokat is invitálja, mert a lecsófesztivál a felnőttek szórakozása elsősorban, de a  kisebb gyerekeket sem kell otthon hagyni, számukra egy csendesebb zugot alakítanak ki a rendezvény idejére. Az alpolgármester  még elmondta, a későbbiekben megváltozhat a fesztivál megjelenési formája, de az idei még hagyományosan olyan lesz, mint eddig.  

Az idei székesfehérvári  lecsófesztiválra már lehet jelentkezni, hangzott el a tájékoztatón.  A hívható telefonszámok: 06-30-752-0602, 06-30-752-0521, illetve a 22-es körzetben az 537-261-es számon, a Tourinform Iroda elérhetőségén, amely  hétköznapokon 9-18 óra közt hívható. E-mailen a [email protected] címen lehet leadni a nevezést.
A szeptember 24-én megrendezendő fesztivál nem tér el az eddigiektől, a helyszín is ugyanaz, a Várkörúton. A csapatokra és a jó időjárásra is számítanak a szervezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!