Leader: kiszámíthatóbb lesz a finanszírozás

FMH - Kiszámíthatóbbá válik a Leader helyi akciócsoportok (Hacs) finanszírozása, a szabályozás lehetővé teszi a támogatások folyósításának ésszerű időbeli elosztását.

V. Varga József

Kiszámíthatóbbá válik a Leader helyi akciócsoportok finanszírozása, miután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta az erről szóló rendelet módosítását  - közölte lapunkkal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
 A helyi akciócsoportok eddig kéthavonta nyújthatták be kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a pénzt 4-5 hónappal később, az elbírálás után kapták meg. Mivel működésük utófinanszírozott, ez sok csoportnak gondot okozott. A rendeletmódosítás után a helyi akciócsoportok állandó, napi működési költségeikre havonta nyújthatnak be kifizetési kérelmet, így hamarabb kaphatják meg a pénzt. A nagyobb tételeket pedig háromhavonta számolhatják el.
Ugyancsak az utófinanszírozás miatt szükséges, hogy az akciócsoportok más forrásokból is pénzhez juthassanak: ezentúl a III. és IV. tengely végrehajtása mellett más (például pályázatírói) tevékenységet is végezhetnek, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon (ÚMVP) kívüli pályázatokon is részt vehetnek.
 Az Európai Bizottság (EB) által elfogadott ÚMVP III. és IV. tengelye az akciócsoportok közreműködésével valósul meg, amelyek gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásában vesznek részt - emelte ki a minisztérium sajtóirodája. Az akciócsoportok részt vesznek a pályázatok előkészítésében és értékelésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!