Az erdei iskolában táboroztak

Seregélyes - Nyolcadik alkalommal fogadták a daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és kísérőiket az erdei iskolában. A fiatalok néhány napra kiszabadultak a kórház steril falai közül, s megfeledkezhettek betegségükről.

Miskei Anita

 
Budapestről, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika elől az idén augusztus 15-én nyolcadik alkalommal indult el a busz Seregélyesre negyven beteg gyermekkel a fedélzetén. A seregélyesi Pelikánház Erdei Iskola évről évre vendégül látja a daganatos betegségben szenvedőket, s a már gyógyult kísérőket, az önkénteseket, s a szülőket. Nehéz feladatot vállalnak, hiszen a megannyi szenvedést átélt csöppségek, s a fiatalok szórakoztatására tesznek kísérletet. Egy hét pihenő, öt nap játék, mulatozás. Idén augusztus 15-19-e között jártak Seregélyesen a gyerekek, s a szervezők mindent megtettek azért, hogy épp oly jól érezzék magukat, mint egészséges társaik. Nem esett szó betegségről, szenvedésről, csupán pihenésről és izgalmas játékokról szólt ez a hét. 
Zsombók András, a Pelikánház Erdei Iskola koordinátora elárulta, minden év tavaszán számba veszi, miként is alakulnak az iskolai szálláshelyek, milyen ütemben érkeznek majd a nyári hónapokban a táborozók.
Az erdei iskola népszerű a gyermekek és a felnőttek körében is. Ha akad néhány szabad hét, azonnal jelzem az Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítványnak, s meghívjuk egy hétre a gyermekeket. Idén nyolcadik alkalommal látogattak el hozzánk, s mi megpróbáltuk izgalmas programokkal megtölteni ezt a hetet. 39 beteg gyermek és kísérőik érkeztek hozzánk. A legkisebb Maja, ő csupán nyolc éves, de akad 21 éves is a gyerekek, fiatalok között. Mindannyian örömmel jöttek. Sőt, a legszebb, hogy ma már gyógyult fiatalok önkéntesként kísérik az apró csapatot, reményt adva nekik, s mindannyiunknak - jegyezte meg a szervező. Elárulta, a betegséget ilyenkor kicsit kizárják az erdei iskola falai közül. Jártak dinnyeszüreten, lovaskocsiztak a faluban, volt játszóház, s a gyerekek megismerkedhettek az igazi falusi udvar képével is. Emellett lovagoltak, kerékpároztak,  a Balatonnál egy igazi kalandparkban is jártak, de sétáltak a Bory-várban is. Zsombók Andrástól megtudtuk, mindenütt szeretettel fogadták a gyerekeket. Pénteken, az utolsó napon Agárdon jártak, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola telepén a bátrabbak az evezést is kipróbálták. Gyönyörű napsütéses idő és szélcsend volt, ami kedvezett a vízre merészkedőknek. S amíg néhányan a kajakokban dolgoztak, a többiek strandoltak a sporttelep pázsitján.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!