Videoton FC - Sturm Graz: legyen pokoli a hangulat!

UEFA Kupa-döntőnek már igen, de Bajnokok Ligája mérkőzésnek még nem adott otthont a fehérvári Sóstói Stadion. Egészen szerdáig, amikor is a Videoton FC az osztrák Sturm Graz csapatát fogadja a létesítményben.

Matók János

A viszonylag "korosabb" szurkolók (sokan vannak közöttünk) személyes emlékeik, amíg a fiatalabbak a féltve őrzött videófelvételekről láthatták a Videoton 1984-1985-ös UEFA-kupás menetelését. Amikor is az akkori legendás csapat egészen a döntőig menetelt. Az oda-visszavágós rendszer fináléjában, a fehérvári Sóstói Stadionban közel 40 ezer néző préselődött össze, mert a helyszínen, s nem a televízió képernyője előtt akarta látni Disztl Péter és társait, ahogy összecsapnak a világhírű spanyol Real Madrid csapatával. Hihetetlen hangulat uralkodott a létesítményben, még a négy világító oszlopon is fürtökben lógtak a nézők, mert csak ott fértek el, onnan láthatták, ahogy Stielikéék 3-0-ra legyőzik a Vidit. A piros-kékek ennek ellenére is vastapsot kaptak a szurkolóktól, s ezt meg is hálálták a madridi visszavágón, amikor Májer Lajos góljával 1-0-ra győztek a Bernabeu-stadionban. Sokan emlékezhetnek rá: amikor a Paris Saint Germaine, a Partizán Belgrád, vagy éppen a Manchester United volt a vendég Sóstón, milyen hihetetlen hangulat uralkodott a lelátókon. Ez lehet a példa jövő szerdán, július 20-án este is, amikor a Videoton FC az első hazai Bajnokok Ligája mérkőzését vívja az osztrák Sturm Graz ellenében, a szurkolók által csak "szentélynek" emlegetett létesítményben. Apropó szurkolók, azoknak is a fanatikus része: a két csapat klagenfurti mérkőzésén, amikor a Sturm 2-0-ra nyert a Vidi ellen, a piros-kék fanatikusok hazai körülményeket teremtettek a vendégszektorban, az osztrákokkal vívott hangpárbajokban nem csak felvették a versenyt, de több alkalommal túlkiabálták a Sturm szurkolóit. Ez kellene, ez szükséges a szerdai visszavágón is, hiszen a lelátói támogatás is szükségeltetik, hogy a Vidi ledolgozza a hátrányát, majd abból olyan előnyt csikarjon ki, amely a továbbjutást eredményezheti. Mert erre minden esély adott, vallják a piros-kék fanatikusok, s ez a véleményük a játékosoknak is, akik szintén optimistán várják, készülnek a mérkőzésre. Amelyre a Red Blue Devils fanatikusai egy óriási élőképes koreográfiával készünek, s hogy ez valóban ütős legyen, minimum 8-9 ezer hazai néző szükségeltetik. De nem csak ezért, hanem azért is, mert a Sturmot 1600 szurkolója kíséri el Fehérvárra, így a részükről a bíztatás már eleve adott lesz. Őket kellene  a Vidit támogató pokoli hangulattal lehűteni, a tudomásukra hozni, hogy ki az úr a háznál: természetesen a magyar bajnok! A szurkolók az ismert jegyárusító helyeken (Sóstói Stadion főpéztára, a VidiShop, a Premier jegyiroda, az Auchan áruház) elővételben már megvásárolhatják a belépőket. Érdemes is, ha nem akarnak lemaradni a Vidi hazai BL-bemutatkozásáról.

Döntetlennel hangolt a BL-visszavágóra a Sturm Graz - A Vidi riválisa 1-1-re végzett a Ried otthonában (20:35)


Vasárnap elkezdődött az osztrák labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga első fordulójában a bajnoki címvédő Puntigamer Sturm Graz csapata - a Videoton FC Bajnokok Ligája riválisa - az SV Josko Ried otthonában lépett pályára, 5300 néző előtt. A találkozón a Sturm Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Wolf (Enrenreich), Weber, Foda, Hölzl - Kienast (Muratovics), Szabics (Haas) összeálításban játszott. Az első gólt a vendégek szereték Burgstaller fejesével a 47. percben, majd a Ried a 63. percben Reifeltshammer találatával kiegyenlített, s a végeredmény már nem változott, maradt az 1-1. A Sturm Graz így döntetlennel hangolt a Videoton FC elleni BL-visszavágóra, ami szerdán 20.30-kor kezdődik a Sóstói Stadionban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!