Védetté válna a bicskei arborétum

Bicske - Az ország első angolparkjai között tartják számon a bicskei Batthyány-kastély 20 holdos parkját, amelyet nemrég arborétummá nyilvánítottak, s hamarosan természetvédelmi terület is lesz.

S. Töttő Rita

Gondosan karbantartott és szeretett terület benyomását kelti a gyermekotthonként működő bicskei Batthyány-kastély parkja.
Itt  szabadon legelésznek a lovak, pónik és öszvérek, a park őshonos platánjai, kőrisei, juharfái, valamint hársai és vadgesztenyéi alatt mangalicákat, birkákat tenyésztenek az itt lakó fiatalok. S persze valóban szakértelemmel óvott és tervezett kastélykert az ország egyik első angolparkja.
- Ahogy az erdőtörvény lehetőségeire támaszkodva számos más Fejér megyei kastélyparkot, úgy a bicskeit is arborétummá nyilvánította a földművelésügyi miniszter, amely komoly erkölcsi és szakmai elismerésnek számít  - fogalmazott Vásárhelyi János, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon vezetője. 
- Az arborétummá nyilvánítás szerintem egyik legfontosabb oka, nehogy elkótyavetyéljék a csodás kastélyparkokat - vélekedett az otthon vezetője, aki szerint semmilyen plusz kötelezettséggel nem jár az elismerés, mégis komoly felelősséget jelent. -  Még minőségibb munkát kell nyújtanunk.
 Éppen ezért tervezi azt a helyi önkormányzat, hogy természetvédelmi területté nyilvánítja a parkot, amely számos ajtót nyitna meg kezelője előtt: -  Ha sikerül ősszel elfogadtatni a védetté nyilvánítást, akkor pályázhatunk egy 250 millió forintos parkfelújításra, amely magába foglal egy parkrégészeti feltárást, minőségi növénytelepítést, és az utak, a tó, a híd felújítását is. Óriási dolog lenne ez...  - mondta reménykedve Vásárhelyi János.

Erdővédő dossziénk cikkei ide kattintva! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!