Megnyitották a zsilipet a Velencei-tónál

Maximum 3,6 millió köbméter vizet eresztenek a pátkai tározóból a Velencei-tóba, a zsilipet hétfőn megnyitották, s megkezdték a várhatóan egy hónapig tartó vízpótlást - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek hétfőn.

MTI

Csonki István tájékoztatása szerint a pótlásra azért van szükség, mert a forróság és a csapadékszegény időjárás következményeként a Velencei-tó vízszintje hétfőn 139 centiméterre apadt, s négy centiméterre megközelítette a minimális, 135 centiméteres szabályozási szintet.
A vízpótlással a tó vizének további apadását akarják megakadályozni, illetve vízállásának szinten tartását kívánják elérni. A vízpótlás idején rendszeresen ellenőrzik a Velencei-tó vizének minőségét.
A Velencei-tó apadása egyrészt annak a következménye, hogy a korábbi évek hasonló időszakában megszokott csapadékmennyiségnek mintegy 40 százaléka esett csak le a tó környékén, másrészt a szeles, forró időjárás hatására naponta akár 1 centiméternyi víz is elpárolog a tóból.

A Székesfehérvár–Kisfalud–Dinnyés közötti kerékpárút az M7 autópálya alatti szakaszon a vízpótlás idejére víz alá kerül, ezért a kerékpárutat használni tilos. A vízpótlás várhatóan egy hónapig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!