Meghalt Habsburg Ottó - A szívurnát Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra (frissítve)

Kilencvennyolc éves korában hétfőn meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia.

MTI

 IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál. "Békésen elszenderült" - közölte az elhunyt egy munkatársa a német hírügynökséggel.
A Habsburg-ház utolsó trónörököse - aki az 60-as években lemondott trónigényéről - két éve németországi otthonában leesett a lépcsőn, ezután megrendült az egészsége. Temetésének időpontját később tűzik ki. 
Habsburg Ottót hét gyermeke, 22 unokája és két dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly halt meg.
Az egykori trónörökös több nyelven beszélt, német, osztrák, magyar és horvát állampolgár is volt. Az egységes Európa meggyőződéses híveként kezdettől fogva támogatta Magyarország, Szlovénia és Horvátország felvételét az Európai Unióba. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként húsz éven át, 1979-től 1999-ig az Európai Parlament tagja volt.
Még ennél is hosszabb időn keresztül, 1973-tól egészen 2004-ig töltötte be a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöki tisztségét. Ő volt az egyik fő kezdeményezője az 1989-ben a magyar-osztrák határon szervezett "páneurópai pikniknek", amelynek során több mint 600 keletnémet jutott át Ausztriába. Az esemény később a vasfüggöny leomlásának és a kelet-európai államszocialista rendszerek megszűnésének egyik jelképe lett. "Ha valaki egyszer megízleli a politika ópiumát, többé nem szabadul tőle" - mondta.
 Habsburg Ottó hét gyermeke közül a legkisebb, a Pest megyei Sóskúton lakó György magyar állampolgár, 2009-ben jelöltként indult az EP-választásokon a Magyar Demokrata Fórum listáján.

Részvétet nyilvánított az államfő

Részvétét fejezte ki Habsburg Ottó családjának hétfőn a köztársasági elnök. A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Habsburg György hétfőn telefonon tájékoztatta Schmitt Pál köztársasági elnököt édesapja haláláról.
Ezt követően a köztársasági elnök személyesen  fejezte ki részvétét Habsburg Ottó családjának, György fián keresztül - áll a közleményben.  

Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

Méltatta Habsburg Ottó tevékenységét a Páneirópai Unió német szervezete

Az európai egyesülés utolsó nagy építőmestereként méltatta a hétfőn elhunyt Habsburg Ottót a Páneurópai Unió németországi szervezete.
Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában Bernd Posselt, a szervezet elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió európai parlamenti képviselője kiemelte: Habsburg Ottó - aki az elsők között csatlakozott a páneurópai mozgalomhoz - egyformán harcolt a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen. 
 Posselt emlékeztetett arra, hogy az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia Európa politikai egyesüléséért küzdött, mégpedig azzal a céllal, hogy egy nemzetek feletti szövetség jöjjön létre.

Osztrák állami vezetők részvétnyilvánítása

Az osztrák történelemhez való sokszoros kötődését és az európai egyesülésért kifejtett tevékenységét emelték ki osztrák állami vezetők a hétfőre virradóra elhunyt Habsburg Ottóra emlékezve.
Életútjában az osztrák és az európai történelem nagy fordulópontjai tükröződtek - állt Werner Faymann kancellár részvétnyilvánító közleményében. A kormányfő történelmi személyiségként méltatta az elhunytat. Kiemelte, hogy Habsburg Ottó "határozott ellensége volt a nemzetiszocializmusnak és a fasizmusnak, s a II. világháború után elszántan fellépett egy békés és egyesült Európáért és a vasfüggöny lebontásáért".
"Ha belegondolunk, hogy Habsburg Ottó 1912-ben, vagyis az első világháború előtt született, és egész életében a politika iránt érdeklődő és politikailag tevékeny volt, láthatjuk, hogy munkássága és politikai érdeklődése milyen kiterjedt volt" - írta Heinz Fischer szövetségi elnök. Az utóbbi évtizedekben tevékenységének középpontjában egy egyesült Európa megteremtése állt, s minden erejével ennek szentelte magát - folytatódott az elnöki közlemény.
Az osztrák államfő felidézte azt is, hogy Habsburg Ottó ötven évvel ezelőtt, 1961-ben mondott le a Habsburg-Lotharingiai ház trónörökösödési jogáról. Egyben utalt arra, hogy a nyilatkozat - és az ahhoz kapcsolódó más kérdések, így Habsburg Ottó beutazási jogának elismerése - politikai viták tárgya volt Ausztriában az 1960-as években. "Az utóbbi évtizedekben Habsburg Ottó és az Osztrák Köztársaság viszonya ésszerűbb és pozitívabb fejlődést mutatott" - fogalmazott Heinz Fischer a közleményben.
Habsburg Ottót, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiát hétfőre virradóra, kilencvennyolc éves korában érte a halál németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben. Hét gyermeke, 22 unokája és két dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly halt meg.

EU-tisztviselők Habsburg Ottó haláláról

Habsburg Ottónak az európai integrációban játszott szerepét méltatta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke abban a nyilatkozatban, amelyet az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának halála után, hétfőn tett közzé Brüsszelben.
Mint fogalmazott, "egy nagy európai hagyott el bennünket, aki eseménydús életében fontos ösztönzést adott az európai integrációs folyamatnak", és az Európai Parlament képviselőjeként, illetve rangidőseként "rátette kézjegyét az európai sikertörténetre".
A Nemzetközi Páneurópai Unió elnökeként Habsburg Ottó meghatározó módon járult hozzá a vasfüggöny leomlásához és a túlságosan hosszú ideig megosztott kontinens újraegyesítéséhez - szögezte le Barroso. Jelezte, hogy számára különösen emlékezetes az a határozott kiállás, amellyel Habsburg Ottó elítélte a totalitarizmus minden formáját, és védelmezte az alapvető európai értékeket.
Habsburg Ottó politikai elkötelezettsége mindenki előtt példaként kell, hogy álljon, különösen nehéz időkben - emelte ki Barroso.
Közleményt adott ki Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is, aki azt hangoztatta, hogy Habsburg Ottó senkihez nem hasonlíthatóan része volt a európai integráció történetének. Egész életében a demokráciáért, a szabadságért, a népek egymás iránti megértéséért harcolt, és személyével mutatott példát egy határok nélküli közös jövő építésére - fogalmazott.
Habsburg Ottó az első közvetlen választástól, 1979-től húsz évig volt az EP tagja, és ott az uniós intézmények erősítéséért, az uniós integráció elmélyítéséért harcolt - emelte ki Daul.
Egykori frakciója, az Európai Néppárt "igaz európait, a demokrácia és a szabadság elkötelezett harcosát és jó barátot gyászol" Habsburg Ottó halálával - húzta alá Daul.

Az MSZP, a Fidesz és az LMP részvétnyilvánítása

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja őszinte részvétét fejezte ki a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó családjának."Osztozunk a mély gyászban, amely az utolsó magyar trónörökös halálával érte a hozzátartozókat; sok erőt kívánunk a fájdalom elviseléséhez!" - olvasható a kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében. Habsburg Ottó kilencvennyolc éves korában hunyt el németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben. A politikus a bajor Keresztényszociális Unió képviselőjeként 1979-től húsz éven át volt tagja az Európai Parlamentnek. A Páneurópai Uniónak 31 éven át volt az elnöke, és haláláig a szervezet tiszteletbeli elnöke.

Részvétét fejezte ki Habsburg Ottó halála miatt pártja nevében az MSZP elnök-frakcióvezetője.Az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében Mesterházy Attila azt írta, mély megrendüléssel értesültek Otto von Habsburg haláláról.

Személyében olyan igazi világpolgárt tisztelhettünk, aki szűkebb és tágabb értelemben vett hazáját, Európát éppúgy képviselte, mint Ausztriát, Magyarországot vagy éppen Németországot és Horvátországot - mutatott rá a szocialista pártelnök, aki egy történelmi kor letéteményesének is tartja Habsburg Ottót: "az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiaként, számos tisztséget betöltve, szilárd értékrendjével a mai kor, a modern ember világát éppúgy megjelenítette, mint a múlt század, már történelemmé vált korszakát".   

Habsburg Ottó sokrétű munkássága olyan egyedülálló pályát írt le, amelyben ő volt a kapocs múlt, jelen és a jövő között - írta  Mesterházy Attila. Mint fogalmazott, mély tisztelet és elismerés illeti Habsburg Ottó sokoldalú karitatív tevékenységét, "küzdelme és elkötelezettsége az emberi jogok maradéktalan érvényre juttatása és a kisebbségi jogok csorbíthatatlan védelme érdekében örök mementóul szolgál mindannyiunk számára".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!