Marad vényköteles a fogamzásgátló

FMH - Ahogy megszületett a döntés, szinte másnap vissza is vonták, nem kapható augusztus egytől vény nélkül az esemény utáni tabletta.

Kovalcsik Katalin

A hírek szerint augusztus  elsejétől nem kellett volna receptet iratniuk a 16 éven felüli nőknek, vény nélkül juthattak volna hozzá  az esemény utáni tablettához a  gyógyszertárakban. A rendeletet azonban hivatalból módosította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. A távirati irodának  Török Krisztina főigazgató elmondta,  hogy  a szóban forgó tabletta   vény nélküli kiadhatóságához már 2009-től elkezdődtek az egyeztetések,  a folyamatot akkor az önálló  szervezetként  működő Országos Gyógyszerészeti Intézet koordinálta.
A főigazgató tájékoztatást kért a szakmai kollégium nőgyógyászati és  gyógyszerellátási  gyógyszerészeti tagozatától arról, hogy az átminősítéssel teljesíthetők-e az elvárt biztonsági feltételek,  illetve milyen módosítások várhatók a továbbiakban a nők és a magzat egészségének védelmét szem előtt tartva. Az intézet nem zárja ki annak további vizsgálatát, hogy - figyelembe véve a  szakmai kollégium javaslatát a későbbiekben - vény nélkül is kiadható lesz a tabletta, ha megteremthetőek  a biztonságos alkalmazás feltételei.
 Lapunk pénteken körtelefonban érdeklődött néhány gyógyszertárnál, arra voltunk kíváncsiak, értesültek-e arról, hogy mégsem lesz vény nélküli a fogamzásgátló tabletta. Volt gyógyszertár ahol semmilyen értesítést nem kaptak, úgy tudták, így hétfőtől akár  ki is adták volna a gyógyszert. Egy másikban  a gyógyszerész  az OEP honlapról  szerzett információ  szerint tudatta velünk, hogy az ominózus gyógyszer több mint ötezer forintos áron és csak receptre kapható.
- A gyógyszertárunkban  a gyártó cég képviselője járt, tőle tudjuk, hogy megtörténhet az az eset, hogy hétfőn a honlapon vény nélküliként  jelenik meg a  tabletta,  ez attól függ, milyen gyorsak az információk. 
A gyógyszertárakban azt is  elmondták, hogy a vény nélküliség mellett egy sor kérdésre kellett volna  választ adnia annak, aki ilyen tablettához akart hozzájutni. A visszavonás értelmében a kérdőív is okafogyottá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!