Közmunka, több mint 7000 napon - Fejérben három csoportban dolgoznak

Fejér megye - Az idén januártól a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 240 közmunkást foglalkoztatnak. Közülük nyolcvan Fejérben dolgozik.

Kovalcsik Katalin

A tavalyi árvizes időszak rengeteg munkát adott a régiós, egyben  a megyei vízfolyások  kezelőinek. Akkoriban a megye több területén keletkeztek olyan tavak, amelyek egy részére azt mondták a szakemberek, hogy a természet visszafoglalta azt, ami egykor az övé volt. A csóri kis Velencei-tó már kissé visszaszorult, apadóban a szárnyasok elfoglalta élőhely.  A Gaja a legtöbb bajt Bakonycsernyén okozta,  a  vízutánpótlása folyamatos volt, a falu határáig már megtisztították, de a hírek szerint  folytatódik a munka a közeljövőben. A Nádor csatorna mentén élő gazdálkodók is  kisebb tavakon terelgették hazafelé a száraz legelőről a  jószágot. A kormány döntése értelmében a  vízügyi igazgatóságok  az egész országban közmunkásokat vehettek fel a vízfolyások  takarítására,  az árvizekkel, belvizekkel kapcsolatos károk jövőbeni elhárításának céljából.  


Megyénkben három csoportban  dolgoznak közmunkások, a  Dunánál húszan, őket  Baracskáról, Válról, Tabajdról és Gyúróról  vették fel a 11 és fél hónapos munkára.  A Velencei-tó mellett is húszan dolgoznak. A tónál  Gárdony, Velence és Pátka lakosai közül választott közmunkásokat foglalkoztatnak. A legtöbb munkáskezet  a Séd-Nádor-Gaja vonal igényli, ott 36  embert hívtak Lepsényből,  Cecéről, Kálozról, Sárbogárdról. Megtudtuk, hogy még Balinkán is összeállítanak egy csapatot.
 A közmunkások  a régióban  eddig összesen 7600 munkanapot dolgoztak,  több mint 61 ezer órában takarították  a vízfolyásokat, irtották a vizek lefolyását akadályozó fákat, cserjéket  a mederből, de igény szerint segítettek a területen lévő  önkormányzatoknak is. A közmunkások ahol kellett, kaszáltak, ahol szükséges volt, parlagfűtől szabadították meg az önkormányzati területeket, vagy éppen strandokat takarítottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!