Elhalasztották a 90 éves asszony és fiainak kilakoltatását (fotóval frissítve)

Székesfehérvár - Elmaradt a kedden reggel esedékes kilakoltatása annak a 90 éves asszonynak és két fiának, akik hitelfelvétel miatt kerültek bajba.

Házi Péter

 

Kedd 9.30

Reggel nyolcra volt kitűzve a kilakoltatás a Selmeci utca 9. számú házra, ahol a 88 éves  Vincze Józsefné él két fiával: az egyik száz százalékban rokkant, a másik fia tartja el őket. Mint arról korábban beszámoltunk, a házat 2009-ben árverezte el a bank megbízásából egy cég, miután Vincze Tamás nem tudta fizetni a 2007-ben, devizában felvett szabad felhasználású hitelt, mert elvesztette munkáját, másrészt a hatvanegynéhányezer forintos törlesztőrészlet száztízezer fölé szökött. A férfi a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy a házat a valós értékének egyharmadáért árvereztette el a bank, azaz így pénzük sem maradt arra, hogy más lakást vegyenek. Az árverezést követően aztán a bíróság kijelölt egy végreghajtót, hogy végezze el a roppant hálátlan feladatot.
A ház kapuját  reggel az otthonvédő szervezet tagjai állták el, hogy felhívják a figyelmet a család helyzetére. Hamarosan megjelentek a rendőrök, és  Kozma József, egy jogsegélyező cég vezetője is, aki szerint az ügy szempontjából mindegy, ki mire vette fel a hitelt, gond inkább az, hogy a kilakoltatási moratórium még érvényben lévő passzusa szerint harmincmillió forintnál értéktelenebb házak esetében nem lehet kilakoltatni. Álláspontja szerint a hitelszerződés több ponton támadható, a legfőbb pont az, hogy 2010 októberében a kormány kimondta, hogy devizahitelre nem lehet jelzálogjogot alapítani, mert a bankok tisztességtelen magatartása miatt sok a bedőlt hitel. Ez a magatartás valószínűleg hasonló volt 2008-ban és 2009-ben is!  - fogalmazott Kozma József, aki hozzátette,  már a fővárosi bíróságon van az a kereset,  amely szerint a bank megszegte az együttműködési kötelezettséget az ügyféllel, s ezzel ellehetetlenítette az adóst a hitel törlesztésében.
Miközben a házban az önkormányzat felkérésére szociális gondozó tartotta a lelket az idős néniben, megjelentek a rendőrök, valamint egyre több jogvédő szervezet is. Utóbbiak azért,  hogy jobb belátására bírják a végrehajtót. Egyedül neki volt ugyanis ebben a  helyzetben joga a folyamat felfüggesztésére. Információink szerint egyébként a házat 2009 szeptemberében megvásárló új tulajdonos korábban felajánotta a családnak, keressenek egy lakást a város környékén,  ő hajlandó kifizetni egy évi bérleti díjukat, de ezt a család nem fogadta el.
Az önkormányzat szociális irodájának ugyancsak helyszínen tartózkodó vezetője, Kincses Zsolt Dávid lapunknak elmondta, a család  nem kért segítséget az önkormányzattól, holott körülbelül egy éve már tudták, hogy az egyszer már elhalasztott kilakoltatás be fog következni. Mindenesetre a Széphő Zrt. fel tud ajánlani egy 39 négyzetméteres lakást az idős néni számára.
Mindeközben a már említett Vincze Tamás, illetve a magát  polgári segítőként aposztrofáló Vajda Attila elsietett a bíróságra, hogy   a körülményekre tekintettel gyorsított eljárásban  újabb halasztást kérjen, ám az idő rövidsége miatt ezt néhány óra alatt nyilvánvalóan nem lehetett véghezvinni. Így visszaérkezésük után a bírósági végrehajtó úgy döntött, egy hónapra elhalasztja a kilakoltatást. A kérdés csak az, mire lesz elég ez azidő? A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis előbb vagy utóbb, de ki kell költöznie a családnak.
 

 

Mi lesz a családdal? 90 éves asszonyt és gyermekeit lakoltathatják ki

Kedd reggel valószínűleg kilakoltatják azt a 90 éves nénit, akinek a fia nem tudta fizetni a házra felvett hitelt. Habár a város nem részese az ügynek, segítséget ígér.

 

 

- Harminc éve élünk ebben a házban, az egyik fiam száz százalékban rokkant, a kisebbik fiam ápol bennünket. Egyszerűen nem is értem, mi lesz most velünk? - teszi fel a kérdést könnyeit törölgetve a kilencven éves Vincze Józsefné, aki a napokban kapott bírósági döntést arról, hogy kérelmüket elutasította a bíróság, így a július 5-ére kitűzött kilakoltatást végrehajtják. A házat 2009-ben árverezték el, majd  egy év haladékot kaptak, de most úgy tűnik,  menniük kell.


- A fiam  most ment fel Pestre,  hátha sikerül elérnie, hogy ne rakjanak ki minket az utcára. Olyan hat-hét éve vett fel euró alapú hitelt, ám amikor az árfolyam rosszabb lett, átváltotta svájci frankra. Nem tudom pontosan, azóta mi történt, de lehet, hogy vénségemre az utcára kerülök - teszi hozzá az idős néni, aki kezesként vett részt az ügyletben. A család szomorú helyzetére Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője hívta fel a figyelmünket, aki elmondta, a férfi azért nem tudta tovább fizetni a hitelt, mert  munkanélküli lett.
Bár az önkormányzat nem érintett az ügyben,  Cser-Palkovics András polgármester szerint emberileg  nem felvállalható, hogy  valaki  90 évesen az utcára kerüljön, még ha a fia hibázott is. A város közleménye szerint az  önkormányzat kéri az új tulajdonost, függessze fel a folyamatot.  Ha nem így történik, az önkormányzat egyetlen dolgot tud tenni: átmeneti lakást biztosít a családnak. A  polgármester a Széphő Zrt.-hez fordult ez ügyben, hogy  egy kis lakást biztosítsanak megfizethető bérleti díjért az idős asszonynak és fiainak, amíg lakhatásuk ügyében a család hosszabb távon megoldást talál.  A továbbiakra a hivatal szociális szakirodájával közösen keresnek megoldást. 
- A problémáról az   önkormányzatot nem értesítették a lakók. A   város nem is volt érintett az ügyben, a kilakoltatás magánemberek közötti üzleti, jogi folyamatok következményeként történik, ebben a különleges helyzetben a város mégsem teheti meg, hogy ne nyújtson átmeneti segítséget - fogalmazott a polgármester, aki kiemelte, a hasonló helyzetbe jutott lakóktól elvárható,    ne az utolsó pillanatban forduljanak segítségért az önkormányzathoz. A város szűkös lehetőségei ellenére igyekszik mindenkit megóvni a teljes ellehetetlenüléstől, akkor is, ha a kritikus helyzet tőle függetlenül, tudtán kívül következik be, de ehhez az is kell, hogy az érintettek felelősen gondolkodjanak saját sorsukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!