Elegük lett - leválnak a fűtési rendszerről

Székesfehérvár - Saját fűtési rendszert, kazánházat, napkollektort épít ki a Vásárhelyi út 11-es épület. A ház a korábbi fűtésmizéria miatt döntött úgy, hogy pályázik minderre.

Házi Péter

A városban is egyedülálló energetikai rendszere lehet a Vásárhelyi út 11-es épületének. A ház lakóközössége másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a szinte minden télen kialakuló fűtési, illetve fizetési problémák miatt saját fűtési rendszert alakít ki. Mint arról többször is  beszámoltunk, a Vásárhelyi úti lakótelepen egy magáncég biztosította hosszú éveken át a fűtést, ám az elmúlt néhány évben elszámolási vita támadt a lakók és a cég között. Tavaly decemberre a helyzet annyira elfajult, hogy a gázszolgáltató el akarta zárni a gázt. Végül az önkormányzat oldotta meg a helyzetet azzal, hogy a saját tulajdonú cége, a Széphő Zrt. megvásárolta a fűtést biztosító kazánházakat. A fűtési szezon hátralévő része így már nyugalomban telt.
 - Amikor másfél évvel ezelőtt beadtuk a pályázatunkat a Zöld Beruházási  Rendszer pályázatára, még nem tudhattuk, hogy a Széphő átveszi a fűtést és megoldódik a probléma - mondta Kovács Lívia, az épüet közös képviselője, akitől megtudtuk, nemrég értesítették őket, hogy 19 millió forintot nyertek, amihez körülbelül ugyanennyit kell hozzátennie a háznak, hogy megvalósulhasson a saját kazánház, benne az alacsony hőmérsékletű, korszerű kondenzációs kazánnal. A ház tetejére pedig napkollektorokat tesznek, amivel tavasztól őszig teljes egészében biztosítható lesz a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges melegvíz, télen pedig a kazán segít majd ebben. Így a ház összes bojlerét leszerelik.
- A lakók nyolcvanöt százaléka igennel szavazott a közgyűlésen. Ez alapján  négy és fél éves törlesztésű hitelt vettünk fel, ami lakásonként havi ötezer forintos plusszköltséget jelent. Számításaink szerint olcsóbban jövünk majd így ki a fűtéssel, amikor a hitel lejár,  végképp előnyben leszünk a távfűtéshez képest - mondta a közös képviselő, aki hozzátette, először csak tartalékfűtésként használják  a rendszert, amelyet már a következű fűtési szezon előtt szeretnének átadni.

Magyarország az elsők között indította el a szén-dioxid kvóta eladásokból finanszírozott energiahatékonysági és épületenergetikai programját. 2008-ban hazánk már értékesítetett egy nagyobb  adagot a szén-dioxid kvótából a rászoruló országoknak,  ebből lett   pénz a Zöld Beruházási Rendszer elindítására. A pályázat célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása mérhetően, számszerűsíthetően csökkenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!