Világcsúcs: Antal Ottó rekordot döntve lett újra erőemelő Európa-bajnok

FMH - Az egykori fehérvári magyar bajnok súlyemelő, Antal Ottó - nyilván sokan emlékeznek rá - nem tud elszakadni a súlyoktól, most erőemelésben lett újra Európa-bajnok.

Matók János

 

Lapunkban tavaly nyáron írtunk Székesfehérvár utolsó súlyemelő magyar bajnokáról, a mokány termetű Antal Ottóról: a sportoló 2010-ben előbb megnyerte a magyar profi erőemelő bajnokságot, majd Ausztria, az amatőr Európa-bajnokság következett, ahol több világycsúcsot is megdöntve lett aranyérmes. A szerény és szimpatikus Antal ismét bekopogtatott szerkesztőségünkbe, hogy beszámoljon a legújabb sikeréről.
- Egerben még most is zajlik  22 ország 500  sportolójának  részvételével az erőemelő Európa-bajnokság, onnan siettem  haza, hogy  elsőként  önökkel közöljem a jó hírt: az 50-54 évesek korosztályában, a 60 kilós súlycsoportban 370 kilós új világcsúccsal szereztem meg az aranyérmet - mondta büszkén az 52 éves - akár csak tavaly, úgy az idén is munkanélküli - Antal Ottó, aki  a fehérvári Royal Gym színeiben versenyzett, de heti több alkalommal a Koko Gymnél is készült az Eb-re.

- Mit kell tudni az új világcsúcsáról, a háttérről?

- Guggolásban 132 és fél, fekvenyomásban 72, 5 kilót, amíg felhúzásban 165 kilót sikerült teljesítenem, így jött össze végül a 370 kilós összteljesítmény, ami új világcsúcsot jelentett. De minden nagyképűség nélkül mondhatom, még több, még nagyobb teljesítményre is képes lettem volna, ám a biztos világcsúcs miatt nem kockáztattam.

- A tavalyi, az ausztriai Európa-bajnokságon viszont többet, 375 kilót teljesített. Akkor jobb erőben volt?

- Nem erről van szó. Hanem arról, hogy a tavalyi Európa-bajnokság még az úgynevezett segédeszközös verseny volt. Azóta már kettéválasztották a ligát, így Egerben én a segédeszköz nélküli, a sportágban RAW néven ismert viadalon indultam el.

- Avasson be, mit jelent a segédeszközös verseny?

- Ez lényegében azt a sportruházatot jelenti, amelynek a használatával a fekvenyomásban akár 20 kilóval is többet lehet emelni. De én ezt nem szeretem, nem is tudom kifizetni a több tízezer forintos beszerzési árát, így aztán nem is veszek részt a segédeszközös versenyeken.

- Legközelebb hol indul?

- Szeptember 22-én kezdődik Atlantában a világbajnokság, oda szeretnék eljutni, s ott is fellépni a dobogó tetejére. De tudja, támogatók nélkül ez nagyon nehéz lenne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!