Nem kell bujkálniuk a bejárónőknek, kötelező bejelenteni a háztartási munkát

Fejér megye - Nem kell tavaly óta adóbevallást készíteniük azoknak, akik háztartási munkát végeznek vagy végeztetnek, ha azt speciális bejelentéssel teszik.

Klecska Ernő

 

 2010. augusztus 15-étől a jogalkotó definiálta a háztartási munka fogalmát, a háztartási munkát végzők jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek minősül.
Ezek szerint a háztartási munka: kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységek, különösen a lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.
 Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé bejelentési kötelezettség terheli, amelyet havonta a munkavégzés megkezdése előtt kell teljesíteni. Be kell jelenteni a foglalkoztató adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adó- és társadalombiztosítási azonosító jelét, a tényleges foglalkoztatás kezdőnapját.
 A foglalkoztató bejelentési kötelezettségét elektronikus úton, a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (11T1043H jelű adatlapon), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a 185-ös telefonon teljesítheti - tájékoztattak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Fejér megyei adóigazgatóságának szakértői, akik külön kiemelték: az adatok bejelentésére papíron, postai úton, vagy személyesen történő benyújtására egyáltalán nincs lehetőség!
A foglalkoztató a bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díj megfizetésére kötelezett, függetlenül attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt foglalkoztatás.
 A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, a háztartási munkára alkalmazott személy nem minősül biztosítottnak, e jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.  A regisztrációs díj befizetését a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12. napjáig kell teljesíteni. 
Fontos megemlíteni, hogy díjfizetési és bejelentési kötelezettség mulasztása esetén a  kifizetett bevétel teljes összege után a foglalkoztatót adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.
Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem az alkalmazottat nem terheli - szögezi le a NAV. Tehát háztartási munka végzése estén a foglalkoztatónak nem kell járulékbevallást, illetve a magánszemélynek sem kell személyi jövedelemadó-bevallást benyújtania.

A háztartási alkalmazott az őt megillető, adórendszeren kívüli bevétel összegéről a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kérhet.   Előfordul, hogy egy hónapon belül ugyanannál több
napot is munkavégzéssel tölt, ilyenkor az igazolást az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!