Kicsik, nagyok együtt ropják

Alap - Néptánctalálkozó pompás felvonulással és fergeteges produkciókkal. A kora nyár jeles attrakciója a faluban: immár kilencedik alkalommal, barátaikkal közösen.

V. Varga József

Három megálló tánccal és zenével. Táncos lábú kicsik és nagyok, csodaszép népviseletben. Alapról, Alsószentivánról, Budapestről, Fehérvárcsurgóról, Madocsáról, Mezőszilasról, Naszvadról (Szlovákia), Sárkeresztesről, Soponyáról, Szabadbattyánból és Vértesacsáról.


 A Mezőföld Népi Együttes hagyományos néptánctalálkozója pünkösdvasárnap látványos felvonulással nyitott déli 12 órakor a főutcán. A sokaságot Méhesné Julika polgármester köszöntötte a kilencedik néptáncos randevún. A lovasok, hintók és fogatok vezette díszes menet vidáman haladt több mint két kilométeres útján a művelődési központhoz, impozáns vonulásukat a falubeliek tapsa kísérte. A gálaműsorban tizennégy együttes lépett színpadra fergeteges produkciókkal, a délután folyamán a májusfát is kitáncolták, a táncházban a Szedtevette zenekar húzta Juhász Zsófi vezetésével.
"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának" -  az alapiak magukénak tudhatják Kodály Zoltán intelmét.
A magyarság táncai mellett - határon innen és túl - fontosnak ítélik a helyi táncok ápolását, hiszen a település két táncossal is büszkélkedhet, akik elnyerték a Népművészet mestere címet  emelte ki Köőné Marika, az együttes vezetője. Fekti József és Ulicza Jánosné Rozália már eltávozott a földi létből, de táncaik és énekük (alapi táncok) felkerültek az UNESCO által is ratifikált szellemi kulturális örökség listájára.  
 szépséges hagyatékát méltó módon őrzik-ápolják Alapon, és ismerve elszántságukat, kitartásukat, bizton továbbadják a felnövekvő nemzedékeknek. Tíz éve az aranyminősítésű együttesben három generáció táncol együtt: az egykori pávakörösök, a fiatalok és a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!