Hegyi Imre emlékét őrzi az erdei tisztás

Bakonycsernye - Húsz éve hunyt el Hegyi Imre, a Kelet-Bakony néprajzának kitűnő tudósa. Emlékére parkot avattak szombaton a szülőfalu határában, Simek István erdejében.

B. Kiss László

A környező falvak -  Jásd, Szápár, Dudar és Csetény - is képviselve voltak a bakonycsernyei Hegyi Imre emlékpark szombati avatásán. A Kelet-Bakony néprajzának kiváló tudósa húsz évvel ezelőtt halt meg, bakonycsernyei szülőházának falán 15 évvel ezelőtt helyeztek el emléktáblát. Az emlékpark megálmodója Simek István volt, a terület is az övé, amelyen a Molnár Endre által faragott emléktábla mellett több másikat is felállítottak. Ezek a tudós munkásságát, a Kelet- Bakony népi erdőkiélésének formáit, illetve az itteni vadászatot mutatják be. Az árnyas lombok alá, a kaviccsal felszórt ösvény mellé három asztal és padok is kerültek, megállásra, megpihenésre csábítva az utazót.


Az emlékpark létrehozása érdekében alapítványt hozott  létre Simek István Hegyi Imre özvegyével, Kiss Máriával. - Az alapítvány a park létesítésen túl annak fenntartását és fejelsztését is célul tűzte ki - mondta el az avatón Simek István, aki név szerint is köszönetet mondott mindazoknak, akik valami módon hozzájárultak az emlékpark létrejöttéhez.  
 Az ünnepségen jelen volt Kiss Mária is, az avatóbeszédet pedig Lukács László néprajzkutató, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főmuzeológusa tartotta.
Beszédében bemutatta, hogy hány módon kínált megélhetést az ittenieknek a Kelet-Bakony.
Hegyi Imre, akit személyes is jól ismert a szónok, ezt a világot fedezte föl a tudomány számára. Az 1921-es születésű Hegyi Imre  rögös életutat járt be: katonaként szolgált a háborúban, aztán 1948-ban elhurcolták a Szovjetúnióba, s 1955-ig raboskodott a Gulágon - derült ki Lukács László szavaiból.
A bakonycsernyei néprajzkutató nem csak tudósként szolgálhat példáképül, de emberként is. Mindig adott a külsejére, szépen beszélt, és annyi megpróbáltatás, s az olykori mellőzés ellenére is kiegyensúlyozott személyiség  volt. A róla elnevezett emlékpark   műfajában is izgalmas - fogalmazott Lukács László, aki úgy vélekedett: a park idővel akár tanösvénnyé is bővülhet.  

Simek István, miként azt  a Hegyi Imre emlékpark avatása alkalmával fölidézte, 15 évvel ezelőtt  interjút készített Kiss Máriával. A néprajztudós özvegye fogalmazott akkor úgy, hogy a férje legjellemzőbb tulajdonsága a hűség volt. Hűség a családhoz, a szülőföldhöz, a hazához. És hűség a munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!