Hatékonyabb lehet a fellépés a fehérgalléros bűnözés ellen

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn a Gazdaság Házában a gazdasági élet szereplői érdekében.

Kovalcsik Katalin

A gazdasági bűncselekmények elkövetőit a köznyelv fehérgalléros bűnözőknek nevezni. Az elmúlt évek során számtalan olyan gazdasági bűncselekményre derült fény, amely kiváltotta  a közvélemény felháborodását, esetenként több  százmilliós, netán milliárdos károkat  okozott a gazdaság szereplőinek, a közvagyonnak. Az ügyek sorába bőven beleférnek a csalások, a  jogtalan haszonszerzésre irányuló   elkövetések, a gazdasági  partner megtévesztésére irányuló manőverek.


- A megyei rendőr-főkapitányság és a kamaránk közötti együttműködés már eddig is példaértékű volt - foglalta össze a kapcsolat lényegét Radetzky Jenő, a kamara elnöke. -  A megállapodás azért fontos mindkét szervezet számára, mert  tájékozódási lehetőség, lehetővé teszi az információk áramlását, még úgy is, hogy a gazdaságban tevékenykedők legtöbbje  tisztán,  becsületesen végzi a munkáját. Január elsejétől  kötelező lesz a kamarai tagság, amely lehetőséget teremt  ennek követésére is.
- Azt szokták mondani, hogy a fékút vége a rendőrség - kezdte mondandóját Simon László  dandártábornok,  a megyei főkapitányság vezetője. - Ezt szeretnénk elkerülni, pontosabban megelőzni, valamint elérni, hogy az okozott károk megtérüljenek.  A megállapodás értelmében arra is lehetőséget teremtünk, hogy a főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának képzett szakemberei előadásokat tartsanak a kamara berkein belül, ha erre igényt tartanak.  A gazdaságvédelmi  feladatok speciális szaktudást kívánnak az osztály dolgozóitól,  ennek a tudásnak a birtokában  végzik feladatukat munkatársaink.
A globalizáció a bűnözésnek minden fajtáját közelebb hozza a mindennapokhoz, így a megállapodás - amelyet aláírt a megyi rendőr-főkapitány és a kamara elnöke - a bűnmegelőzés egyik eszköze lehet, valamint védelem a gazdaság szereplőinek, a vállakozásoknak, vállakozóknak. Az óvatosság, a körültekintő  tájékozódás egy-egy  üzleti megállapodás, tranzakció előtt    elejét veheti egy későbbi, sok hercehurcával   anyagi és  egyéb veszteséggel  járó  rendőrségi, később esetleg bírósági eljárásnak.  Szelle László  őrnagy, a megyei gazdaságvédelmi osztály vezető helyettese példaként elmesélt egy-két közelmúltbeli esetet, amelynek szereplői közül többen letartóztatásban várják  a  bíróság döntését. A   62-as út építésénél derült ki, hogy  a projekt kivitelezésénél a nyertes fővállakozó alvállakozóval kötött szerződést, de azok, akik a tényleges munkát végezték hiába várták a pénzüket. A csalás ügyében  két ember ellen tart még az eljárás. 
Lapunkban megírtunk egy két éve nyilvánosságra került  bűncselekményt is. Több hónapos  munka után arról számoltak be a nyomozók, hogy a Mezőföldön, de a megyehatáron túl is gátlástalan pusztítást végeztek az orvvadászok.  Egy nagylóki férfi otthonában  tartott házkutatás során derült ki, hogy  a férfi két nagylóki és két sársodi társával   rendszersen vadászott engedély  nélkül, a húst feldolgozták, értékesítették. Akkor olyan teríték  került az asztalokra, hogy nagyvadászat után sem látni hasonló trófeagazdagságot. Az őrnagy említést tett egy Velencei-tó környéki bűnügyről is, amelyben egymilliárd körüli ingatlan vagyon   volt a főszereplő azokon a gyanúsítottakon kívül, akik erre megpróbálták rátenni a kezüket. Az előbbiekhez hasonló ügyek megelőzése, felderítése érdekében szövetkezett a két szervezet tegnap.

Példaértékű az együttműködés az autómentéssel kapcsolatosan a megyében. Erről Szuna József is szólt  a hétfőn. Országos is követendő a megállapodás, amelynek értelmében a balesetet szenvedett, vagy bármilyen okból  megállásra kényszerült gépjárművek mentése   szervezett. A hiénák kizárása a történetből egyszerű ( és valószínűleg hatásos).  A rendőrség értesíti a   kamarai diszpécser szolgálatot, a soron következő autómentő indul a bajba jutott járműért.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!