Hat halott egy M70-esen történt balesetben (frissülő hír)

Kedden hajnalban, fél 5-kor az M70-esen, Csörnyeföld térségében egy szlovén kamion és egy román autóbusz ütközött: a balesetben öten a helyszínen meghaltak, 23 embert pedig a mentők szállítottak a nagykanizsai kórházba. A halottszemle és a műszaki mentés miatt az érintett útszakaszon teljes útzárat rendeltek el. Egy ember később a kórházban hunyt el.

MTI

17.20

15.30.

Az utasok többsége Spanyolországba megy tovább

A kórházat elhagyó könnyű sérültek és a sértetlen utasok túlnyomó többsége még kedd délután továbbindul Spanyolországba, várhatóan nyolcan maradnak a nagykanizsai kórházban - közölte az MTI-vel az M70-es autóúton történt buszbalesettel kapcsolatban Ioan Bente, a román nagykövetség belügyi attaséja.
Kedd hajnalban egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal. A balesetben a helyszínen öten meghaltak, s 27 sérültet szállítottak a mentők a nagykanizsai kórházba, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint délelőtt meghalt egy további sérült; ő a hatodik halálos áldozat.
A Kanizsai Dorottya Kórházban tartózkodó Ioan Bente elmondta: a román Atlassib busztársaság Olaszországból irányított Magyarországra egy buszt. A balesetet szenvedett jármű utasainak nagy többsége úgy döntött, hogy folytatni szeretné az útját Spanyolországba.
  A nagykanizsai kórház udvarára kora délután érkezett meg a busz, amely előzőleg felvette Csörnyeföldön, a faluháznál azokat az embereket, akik a baleset során nem sérültek meg. A kórházban azokra az utasokra vár, akik sérüléseik ellenére, saját felelősségükre tovább akarnak menni úti céljuk felé.
Az attasé szerint az életben maradt 35 ember közül várhatóan nyolcat ápolnak még tovább Nagykanizsán. Hazaszállításukról, állapotuktól függően, szintén a fuvarozó Atlassib gondoskodik majd.
Ioan Bente hozzátette: a sértetlen, illetve könnyebben megsérült utasok többsége azért akar Spanyolországba menni, mert tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, így van betegbiztosításuk is, amely fedezi az ingyenes ellátásukat a spanyol kórházakban.
Az MTI tudósítója a busz körül azt látta, hogy több utasnak be van kötve a keze, a szeme vagy a feje, néhányan nehezen mozgatták végtagjaikat, volt köztük, aki a nyakán merevítő gallért viselt. Ruházatuk, hajuk és csomagjaik a kamionból kiborult mészportól fehérek, sokaknak vérfoltos mindenük, láthatólag mosakodni sem nagyon volt idejük.
 Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a még a kórházban tartózkodó sérültek állapotáról elmondta: most már bizonyosnak tűnik, hogy a három súlyos sérült közül kettőnél nem lesz szükség műtéti beavatkozásra. Mindkettőn CT-vizsgálatot végeztek, a leletek, illetve klinikai állapotuk alapján úgy ítélik meg, hogy súlyos hasi vagy mellkasi sérülésük ellenére nem kell megműteni őket.
Arra a kérdésre, hogy a kórháznak okozhat-e anyagi gondot a sérültek tömeges ellátása, a főigazgató azt mondta: nem tart ettől, mert ismeretei szerint a Románia és Magyarország közötti megállapodások értelmében a súlyos, életveszélyes ellátásokat finanszírozzák az egészségbiztosítók.

 

A román nagykövetség belügyi attaséja a helyszínen tájékozódott

Felkereste a kedd hajnali autóbusz-baleset helyszínét és a nagykanizsai kórházban fekvő sérülteket a budapesti román nagykövetség belügyi attaséja.
A balesetben a helyszínen öten meghaltak, s 27 sérültet szállítottak a mentők a nagykanizsai kórházba, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint délelőtt meghalt egy további sérült; ő a hatodik halálos áldozat.
Ion Bencze belügyi attasé az MTI-nek telefonon elmondta, hogy felkereste a sérült román állampolgárokat a kórházban és beszélt az őket ellátó orvosokkal is. A sérültek egyike sikeres műtéten esett át.
Arra a kérdésre, hogy felvetődött-e a sérültek átszállítása valamelyik romániai kórházba, az attasé elmondta, hogy egy női sérültet személyautóval visz majd Romániába a buszjáratot üzemeltető Atlassib társaság. A cég mentesítő járatot indított azért a 11 utasért, akik nem sérültek meg és továbbutazhatnak.
Az attasé arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a busz utasai Románia mely településein laknak.
Ion Bencze hangsúlyozta, hogy köszönetet mond a magyar hatóságoknak a mentésért és a sérültek ellátásáért.
Elmondta még, hogy a balesetet követően Csörnyeföldön a polgármesteri hivatalban helyiséget biztosítottak, és élelemmel látták el azt a 11 utast, aki nem sérült meg.
Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség munkatársának beszámolt a sérültek állapotáról. Az attasé akkor azt közölte, hogy elkezdték szervezni a könnyebb sérültek hazaszállítását, most folyik annak a felmérése, hogy ki tart igényt erre.
A román diplomata arra kérte a nagykanizsai egészségügyi intézmény vezetőjét, hogy biztosítsanak a hozzátartozóknak egy olyan telefonszámot, amelyen közvetlenül érdeklődhetnek a kórházban fekvő sérültek állapotáról A gazdasági igazgató gondoskodik arról, hogy rendelkezésre álljon a telefon, így hamarosan érdeklődhetnek az otthoni családtagok - tette hozzá a főigazgató.
Bátorfi József az MTI kérdésére elmondta: a baleset hatodik halálos áldozata a legsúlyosabban megsérült, koponyasérülést szenvedett utas volt. Ő olyan súlyos koponyaűri sérüléseket, arccsonttörést és bevérzéseket szenvedett, hogy az azonnali koponyaműtéttel sem tudták már megmenteni az életét.
Egy másik súlyos sérült már túl van az életveszélyen, neki el kellett távolítani a leszakadt lépét. Még két súlyos sérült fekszik a kórházban tompa hasi és mellkasi sérülésekkel, őket megfigyelés alatt tartják, hogy kiderüljön, szükség van-e műtéti beavatkozásra.

11.45 - Meghalt az egyik sérült

A kórházban meghalt az M70-es autóúton történt kedd hajnali buszbaleset egyik sérültje - tájékoztatott a rendőrség. Tiborcz János, Zala megyei rendőr-főkapitány közölte: a baleset idején a buszon ülő utas délelőtt belehalt sérüléseibe. A tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak száma ezzel hatra emelkedett.

Az utasok szerint valószínűleg elaludt a buszsofőr

Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője, akit pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba - közölte az M70-es autóúton kedden kora reggel a Zala megyei Csörnyeföld közelében balesetet szenvedett román jármű egyetlen magyarul beszélő utasa a helyszínen az MTI-vel.
Ioan Tent azt mondta, hogy Aradon szállt fel a spanyolországi Valenciába tartó járműre, amelyet három sofőr váltva vezetett. Ő maga is aludt, amikor a szlovén határtól mindössze öt kilométerre bekövetkezett a baleset, később segített a tolmácsolásban, így társaitól tudta meg a részleteket.

 

 7.00

A baleset kedd hajnalban történt az M70-es 15-16. kilométerszelvényénél, Csörnyefölde közelében. Mint a Zalai Hírlap helyszínen tartozkódó kollégája, Gyuricza Ferenc megtudta, a kamion Szlovéniából tartott Letenye felé, s valószínűleg meszet szállított; míg a busz - 3 sofőrrel - Romániából utazott volna Spanyolországba.

A baleset körülményei még nem tisztázottak ugyan, de információink szerint az autóbusz volt az, amely átment a szemközti sávba. A busz egyik - egyébként Aradon élő - utasának elmondása szerint a kamion fénykürtözött és dudált is a frontális ütközés előtt.

A Zalai Hírlap úgy tudja, hogy a kamion vezetője, az autóbusz két sofőrje, továbbá két utas a helyszínen életét vesztette. A mentők 10 embert vittek kórházba, ők vélhetően súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

A többi utas még a helyszínen várakozik: közöttük is vannak sérültek - őket Csörnyefördére szállítják majd; a település polgármestere, Simon Zoltán már intézkedett, hogy a községben kapjanak szállást.

A balesetet szenvedők között nincsenek gyermekek, az aradi utas munkásként utazott az buszon.

Az utat a kamionból kiborult mész miatt fehér por borítja, a járművek közelében pedig szétszóródott csomagok, ruhadarabok és véres kendők hevernek.

A baleset helyszínén teljes útzárat rendeltek el: a halottszemle és műszaki mentés miatt az érintett M70-es útszakaszon várhatóan órákig nem lehet közlekedni.

A román nagykövetség munkatársai már elindultak a tragédia helyszínére.

Forrás és további részletek itt, a Zalai Hírlap honlapján!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!