Egészségügyi felosztás: Budához kapcsolódunk

Székesfehérvár - Nyilvánosságra került a Semmelweist-terv. Megyénk Komárom és Pest megyékhez kapcsolódik. Egészen más ügyben Fehérváron járt csütörtökön Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője. Mi az egészségügyi rendszerről kérdeztük. Ez végleges?

Tribolt Lajos

 

- A nyolc körzet kialakítása annak alapján készült, hogy megnézték a betegek mozgását. Meg persze az egyes kórházak speciális adottságait. A következő fél év dolga véglegesíteni a terveket. Azt céloztuk meg, hogy 1-1,2 millió ember kerüljön egy nagytérségbe, hogy országosan rendezett legyen a létszám. Nem hiszem, hogy önöknél aggódni kellene azért, hogy egy budai kórház elviszi a betegeket, amikor itt van a jó megyei kórház.
Réthelyi Miklóstól megkérdeztük azt is, ha az egyik budai kórház lesz az egészségügyi nagytérség központja, az jelent-e hátrányt a megyei kórháznak.
 - Azt hiszem, sok hierarchikus szint van, ez még egyszerűsíthető. Egyébként az a cél, hogy a korszerű háziorvosi ellátás és a járóbeteg-ellátás kezelje a betegek zömét, csak az kerüljön kórházba, akinél ez elengedhetetlen.
Megkérdeztük a megyei kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt is:
- Valóban igaz, hogy a mi korábbi, Veszprém, Fejér és Somogy megyét érintő összefogási tervünk eltér a Semmelweis-tervben bejelentett területi elképzelésektől. Ám egy dolog nem változott: Fejér megye lakosságának legalább az országos átlag szintjét elérő egészségügyi ellátást kell biztosítani. Most az átlagnál rosszabb helyzetben vagyunk a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátásban is. Bármilyen területi felosztás valósul meg, annak az alapja az erőforrás-integráció. A mi eddigi munkánk lényege az volt, hogy a megyén belül teremtsük meg azt az ellátóhálót, amelyre a nagytérségi együttműködés épülhet. Ezért nem vagyok elkeseredve, hogy más területi elképzelés valósul meg, mint amiben gondolkodtunk, hiszen a kidolgozott betegszervezési modellek minden nagytérségben használhatók. Az ez irányú munkánk halad, valószínűleg június végéig kidolgozzuk a funkcionális integrációs modellt itt a megyén belül. Ez azt jelenti, hogy  a párhuzamosságokat meg kell szüntetni, a specializációt csak egy helyen kell fejleszteni, amíg az egyszerű  ellátási forma természetesen mindenütt megmarad. Úgy készítjük elő, hogy mind a fehérvári, mind a dunaújvárosi, móri kórházhoz kötődő ellátottak javát szolgálja.

 

 

- Egy integrált megyei szervezettel előnyösebb feltételekkel tudunk belépni a nagytérségi ellátási rendszerbe. Az tény, hogy a korábban általunk elképzelt Somogy, Veszprém, Fejér megyei összefogásban a Szent György kórháznak vezető szerepe lett volna, s most ezt a funkciót vélhetően egy budai intézmény kapja meg. Ám meggyőződésem, hogy ez nem jelent hátrányt a megye betegeinek.  A nagytérségi együttműködés lehetővé teszi a közös gondolkodást, szakmai munkát, beszerzést, esetleg az utazó orvosteamek létrehozását.
Abban biztos vagyok, hogy az integráció sért majd intézményi és egyéni érdeket is, de más út nincs, mert az utolsó pillanatban vagyunk - tette hozzá a kórházigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!