Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek (frissítve 16.45)

Székesfehérvár - A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárnál levő dombormű megkoszorúzásával kezdődött a Semmelweis-napi ünnepség Székesfehérváron. Az egészségügyi dolgozók az anyák megmentőjének születésnapján megemlékeztek Semmelweis Ignác munkásságáról, és elismeréseket vettek át kedden.

Kővári Gabriella

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepnapján a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár falán elhelyezett Semmelweis-domborműnél tartott beszédét követően  koszorút helyezett el Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, Földi Zoltán a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke, Nagy László és Pinczés Anita szakasszisztens a Család- és Nővédelmi Központ képviseletében, valamint Szabó Erzsébet fogszakorvos és Molnár Krisztina csoportvezető védőnő a Humán Szolgáltató Intézet nevében.
Az ünnep a Hiemer-házban folytatódott Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével és a  Hermann László zeneiskola tanárainak műsorával. A rendkívüli nehézségekkel és igénybevétellel járó hivatást végzők megbecsülésére díjat alapítottak Östör Annamária javaslatára, amelyet idén Jerabek Ilona,  a Széchenyi utcai gyermekorvosi rendelő házi gyermekorvosa és Kovács Ferencné, a Mészöly Géza utcai háziorvosi rendelő nyugdíjba vonult körzeti nővére vehetett át negyvenhét évnyi kimagasló színvonalú, önzetlen munkájáért. A polgármester beszélt az ágazat gondjairól, és elmondta, hogy a város egészségügyi fejlesztési tervet és programot indít a közeljövőben, amely tartalmazza a Fejér Megyei Szent György Kórház fenntartásában való közreműködést is.

- A kórház működtetésében való részvétel a város kötelessége - fogalmazott Cser-Palkovics András.
Július elseje ezentúl munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára, a háziorvosi rendelések szünetelnek, ügyeletet az Orvosok Háza tart.
Fejérben közepes a gyógyítók bérezése

A Semmelweis nap külön aktualitást ad annak, hogy megnézzük mennyiért dolgoznak, akiktől betegségünk esetén szakmai és lelki támogatást várunk.
A kutatók az összes egészségügyi munkakör figyelembevételével számolták  a havi átlagbért az állami egészségügyi ellátásban  dolgozók körében, s vetették össze két másik ország adataival. Eszerint Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme, bruttó 155 ezer forint, Szlovákiában 23 százalékkal magasabb, havi bruttó l92 ezer forint, Csehországban pedig  42 százalékkal több, havi bruttó 220 ezer forint.
A Workania felmérése szerint a legalacsonyab az átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak, bruttó 106 ezer forint. A szociális gondozók átlagfizetése bruttó 130 ezer, a nővéreké bruttó 134 ezer forint. A mentőtiszteké  bruttó136 ezer, a szakápolóké bruttó142 ezer, a szülészasszisztenseké bruttó 144 ezer forint. Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a bruttó 220 ezer forintos átlagküszöböt. Az állami tulajdonban lévő egészségügyi intézményigazgatói pozícióban dolgozók átlagosan havi bruttó 343 ezer forintot keresnek a felmérés adatai szerint. 
A megyék szerinti összehasonlítás eredménye  alapján valamennyi munkakör fizetési adataival számolva az átlagjövedelem Komárom- Esztergom megyében a legmagasabb: 187 ezer forint, a középmezőnyben található Fejér megye a 154 ezer forinttal, a legalacsonyabb az átlagkereset Bács-Kiskun és Veszprém megyében, mindkét helyen buttó 125 ezer forint.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!