A város újabb ékköve: harangtorony épül a Hiemer-háznál

Székesfehérvár - A nehezén már túl vannak a Hiemer-ház utolsó ütemét felújítók. Úgy tűnik, nincs olyan hátráltató körülmény, ami akadályozná az augusztus közepi átadást.

Házi Péter

 

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes felújításának harmadik, befejező ütemét idén januárban a tartószerkezetek megerősítésével kezdte meg a munkát elnyerő  Reneszánsz Kőfaragó Zrt. Azóta fél év telt el, s mostanra a  járókelők számára is látható változások zajlottak le az épületen, például elkészült (kilencven százalékban) a homlokzati festés. Mint Guti Péter, a felújítást koordináló  Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta,  a nehezén túl vannak, jelenleg már a belső vakolás zajlik a helyiségekben, ezzel párhuzamosan  a restaurátorok is dolgoznak. A rekonstrukció elmúlt öt hónapjában nem merült fel olyan nehezítő körülmény, ami miatt az augusztus közepére tervezett átadás ne lenne tartható. Guti Péter érdekességként megjegyezte, visszaépítik az Oskola és a Goldzicher utca sarka felé eső részen egykor állt harangtornyot.
Mezey Alice művészettörténész, műemlékes kutató szerint a mostani  helyreállítás feladata nem kisebb, mint az ország egyik legfontosabb középkori központjában a  jelenlegi ismereteink szerint legépebben megmaradt, a török kort is túlélő  gótikus kereskedőház maradványainak megőrzése, hiteles bemutatása. Itt egyébként étterem működhet majd.  Az egykor kéthajós, középső pillérsorra és kőhevederekre támaszkodó  impozáns gótikus terem a kereskedőház földszinti raktár- és eladótere lehetett. Hasonló típusú és funkciójú épületek  a középkori német városokban találhatók. Az emeleti középkori lakószint sajnos hamar elpusztult. A ház korai barokk átépítései Cheverelle tábornok, majd özvegye  idején történtek, de a falak a később kórházzá, városi plébániává, végül iskolává alakítás nyomait is őrzik. Ez utóbbi időszakokban létezett a most újjáépítendő harangtorony is!
Az Oskola utca felé eső  szárnyban kap  majd   helyet három szinten a Megyeház utcából ide költöző Babamúzeum. A múzeumi kiállítótér egyik érdekessége lesz, hogy restaurálva újra láthatók lesznek a barokk korban épült, földszinti boltozott üzlethelyiségekben feltárt klasszicista díszítőfestések. 

A ház sajtótermét Boross Mihályról nevezték el minap, aki az 1848-49-es forradalom jelentős megyei politikusa volt. Fehérváron 1843-ban telepedett le, s 1848-ban  a város 19 ügyvédjének egyikeként a  közgyűlés tagjává választották.  Márciusban politikai röpiratokat írt. Májusban táblabíróvá választották, később a vésztörvényszék elnöke lett. Több regényt írt és számos városi, országos lapnak tudósított, majd kiadói tevékenysége is jelentőssé vált.  Sárbogárdon halt meg 1899-ben.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!