Zsebünkben a korlátlan szabadság?

Siófok - A 2011-es Média Hungary konferencián - mely hazánk legnagyobb sajtószakmai találkozóinak egyike - egy egész szekció foglalkozott az életünkben egyre nagyobb teret hódító okostelefonokkal és tablet számítógépekkel. Lapunknak Tálosi Péter, a Pannon Lapok Társasága üzletfejlesztési és marketingvezetője mondta el véleményét az elhangzottakról.

Tiger Szabolcs

- Manapság a hagyományos lapkiadással foglalkozó kiadók számára a jövő meglehetősen zavarosnak látszik, maga a bizonytalanság, a káosz. A konferencián elhangzott előadások jelentős részét a manapság népszerű digitális eszközökkel kapcsolatos tartalomfejlesztési kérdések jellemezték - emlékezett vissza Tálosi Péter a tapasztaltakra. - Két új bűvös szó uralta az előadásokat: a tablet és az okostelefon. Jól jellemzik azt a sokszínűséget, melyre a következő pár évben fel kell készülnünk, s amely - úgy látszik - alapvetően megváltoztatja a hétköznapjainkat. Persze nem abban a mindent felforgató forradalmi értelemben, ahogyan az ma tűnik, inkább csendesen és magabiztosan, ahogyan a digitális fényképezőgép tette, kiszorítva a piacról és a használatból a hagyományos filmes gépeket.

A marketingvezető részletesebben is kifejtette, hogy mire gondol.

- Ma még hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az okostelefon és a tablet átalakítja az újságolvasási szokásainkat, a tartalomfogyasztást. Szerintem szerencsésebb, ha inkább úgy gondolunk ezekre az eszközökre, mint 15-20 esztendővel ezelőtt az akkori számítógépekre. Amikor még úgy véltük, hogy a számítógépnek az irodákban, a kimutatások készítésénél és az ügyvitelben lesz majd szerepe. Mára azonban otthonaink szerves része az internettel, a játékkal, a tanulással, a fotóink retusálásával, térképes útvonaltervezővel, videovágással. Vállalkozásaink esetében ott van a költségvetés-tervezésnél, a grafikai munkáknál, és olyan mélyen, zsigeri szinten hatja át minden lépésünket, hogy gyakorlatilag a legegyszerűbb dolgokat sem tudnánk megtenni nélkülük. Az okostelefon már ma is hasonló módon tágítja a lehetőségeinket, a tablet pedig ezt még egy lépéssel továbbviszi. Ezek az eszközök az internet egy parányi szeletét nyújtják mindig, mindenhol, minden pillanatban. Tökéletesen elmossák a ma még meglévő határokat a digitális világ és hagyományos életünk között.

A minapi konferencia is lehetőség volt arra, hogy bepillantsanak a szakemberek a jövőbe. Amelyből persze mindenki annyit merít, amennyit a habitusa, a saját értékrendje megenged.

- Nekünk, lapkiadóknak fel kell készülnünk - ismerve az újságolvasó közönségünket -, hogy a magunk területén mindenki számára olyan tartalmat kínáljunk, amely minden eszközön képes kihasználni a maximális lehetőségeket. Gondoljunk csak arra, milyen jó is lenne néha egy-egy írás mellett néhány sorban némi kiegészítést olvasni arról, amit olvasunk, mintha épp ott és akkor nyílna ki egy láthatatlan lexikon, amikor épp kell, hogy segítsen megérteni a mélyebben rejlő összefüggéseket. Szükségünk van erre, hogy megértsük, mi rejlik az események mögött, felfedjük a teljes rendszert - mondta a PLT üzletfejlesztési szakembere.

- Hogyan is várhatnánk el ezt egy laptól? Nincs az a lapterjedelem, nincs az a türelmes olvasó, aki mindezt kibírná és tolerálná. A digitális eszközökkel pont ezt a korlátlan szabadságot adjuk át. Azt, hogy a gondolat szárnyalhat, hogy egyik lépésünkből következik a másik, és így alakul ki bennünk egy sajátos, egyedi kép a világról, melyben élünk. A mi egyéni látásmódunk. A digitális világ ezt kínálja - vélekedett Tálosi Péter.

 

Lehetőség, hogy kapcsolatot tartsunk

Tálosi Péter szerint a tablet és az okostelefon is egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy kapcsolatban lehessünk a nekünk fontosakkal, hogy a színes magazinok lapjai mellett a számunkra fontos sztárok hangját is halljuk, megnézhessük a kedvenc filmünket, a gyermekeinkről, unokáinkról készült képeket bárhol, bármikor, bárkinek megmutassuk. Ezek az eszközök megszabadítanak a magánytól. Lehetőséget adnak, hogy szabadon és úgy gondolkodjunk, ahogy azt amúgy magunktól is tennénk. Kiterjesztjük a valóságot, mindig egy lépéssel tovább - mondta el végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!