Vígan él a pisztráng - ha hagyják

Fehérvárcsurgó - A Gaja az egyetlen olyan víz a megyében, ahol a pisztráng őshonos. Tavaly telepítették vissza először, idén megjött az utánpótlás is.

S. Töttő Rita

A tavalyi pisztrángtelepítésen felbuzdulva a Vadex fővadásza, Takács Tibor idén is hozott kétszáz új példányt a Gajába. A megye egyetlen olyan hűs vízű patakjába, ahol ez a halfaj megél. A sporthorgászok nagy örömére egyre több van belőle a környéken, de minden kifogott halat vissza kell dobni!

Igaza lett Kutrovácz Istvánnak, a Magyarországi Pisztrángos Vizek és Pisztrángok Megmentésére Alapítvány alapítójának, aki tavaly, az első pisztrángtelepítésen azt mondta a Gaja Tájcentrumban: nem csak a sebes folyású vizekben érzi jól magát ez a halfajta, a hőmérséklet és a vízminőség épp annyira fontos. A piszráng, amely a lazacfélék családjába tartozó hal, s akár még 1 méter hosszúra és 25 kilogrammosra is megnő, a hegyi és havasi folyóvizek mellett megtalálható a hűs tavakban is. Fejér megyében a Gaja patakba telepítettek tavaly 5-600 példányt, amelyek nagy része szép, egészséges pisztránggá fejlődött az elmúlt időszakban. A nagy sikerre való tekintettel Takács Tibor, a Vadex fővadásza, kollégáival közösen szerdán újabb kétszáz halat költöztetett a Gajába.


-  Sietnünk kellett a szállítással, mert nagyon megviselte őket a hosszú út -  mondta sietve a fővadász, aki Lillafüredről hozta idén is a pisztrángokat. - Hűtőballonokat kellett a tartályba tenni, nehogy 20 fok fölé menjen a víz hőmérséklete, és az ottani kollégák néhány csepp köménymag olajat is csepegtettek bele, hogy az állatok megnyugodjanak.
 A kissé megviselt állatokat vödörrel vitte Házi Gergely és Szukk Gábor hivatásos vadász a tartályból a patakba, és jó nagy távolságban engedték szabadon őket. Most inkább kevesebb pisztrángot hoztak -  árulta el Takács Tibor, de több alkalommal lesz még költöztetés és nagyobb méretűeket engednek a vízbe, hogy a sporthorgászoknak is kedvezzenek.   Egy hónap múlva jönnek újabbak. A tapasztalatunk ugyanis az, hogy a telepítés után egy hónapig nagyon jól lehetett őket horgászni, de aztán eléggé szétszéledtek. Nincs társadalmi halőrünk, ezért ketten-hárman, a hivatásos vadászokkal próbáljuk megvédeni őket - tette hozzá a fővadász. Erre pedig azért van szükség, mert a Gajából kifogott pisztrángot vissza kell dobni a vízbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!