Váltás a színház élén - Moravetz: nincs mire reagálnom

Székesfehérvár - "Amikor én 12.30-korszembesültem a tényekkel, volt olyan színházi dolgozó, aki állítólag már reggel azzal kürtölte tele a várost, hogy végre jöhet Moravetz...." - olvashattuk az egyik hetilapban a Vörösmarty Színház igazgatójának menesztésével kapcsolatban. Rákérdeztünk a dologra.

Szabó Zoltán

A  fenti idézet  Vasvári Csabától, a Vörösmarty Színház leváltott igazgatójától származik,  és bárki olvashatta az egyik hetilapban,  illetve annak online-os változatában.  (Vasvári a  fehérvári rendkívüli közgyűlés napjára, április 20-ára utalt, amikor is az önkormányzat április 27-ei hatállyal visszavonta vezetői megbízatását.) Moravetzet, mint lehetséges megbízott igazgatót akkor is említette, amikor leváltásának hátteréről lapunknak interjút adott.
A kérdés más csak az, hogy  a székesfehérvári teátrum  vezetői tisztségével  kapcsolatban miként merült fel  a színész-rendező, Moravetz Levente neve.  Tény, hogy valamiképpen benne volt-van a levegőben, és ezen az érintett, a Kassai Thália Színház művészeti vezetője is meglepődött. Most is külföldön tartózkodik, hétfő délután beszélgettünk, telefonon:
- Talán két napja hívták fel a figyelmemet, hogy szerepel a nevem  egy írásban.  A helyzet az, hogy  engem  ez ügyben még senki nem keresett meg,  a város vezetése sem személyesen, sem üzenettel nem vette  fel velem a kapcsolatot  - állítja Moravetz. - Egyelőre tehát nincs mire reagálnom. Különben is, annyi helyen és összefüggésben felröppent már a nevem, az ilyes fajta híresztelésekkel nem foglalkozom. Ha kellek  valahol, mondják meg, arra válaszolok, de ilyen nem történt. Nem kívánok pályázni sehová, köszönöm, megvagyok.

 



A tényekhez tartozik, hogy Moravetzet  elég sokan ismerik a szakmában Fehérváron,  a jelenlegi társulatból is többekkel dolgozott már. Azt is tudják róla, hogy szereti a népszerű, közönséget vonzó műfajokat és darabokat.  Annak idején  Bányató-színházat, utcaszínházat csinált Fehérváron. Később társalkotója, dramaturgja volt a Cirkuszhercegnőnek, rendezője az Operettvarázsnak, rendezője és színésze  a Viktóriának. Azt mondja,  főrendezőként sikerült  elérnie, hogy a kassai a második leglátogatottabb színház lett Szlovákiában. Mint mondja, akár hízelgőnek is találhatná, hogy valakik  talán úgy vélik, talán tud színházat csinálni. Vannak elképzelései, kik dobhatták be a nevét, de ez csak feltételezés, nem akar beszélni  róla.
Mindenesetre úgy véli, ha  a híresztelés komoly lenne,  akkor valaki  már megcsörgette volna a telefonját. 
Azt, hogy Moravetz  Levente  ott van-e a lehetséges  hivatalos jelöltek között, nem  erősítette meg senki. Egyelőre arról sem tudunk, kire vagy kikre bízná szívesen a színház vezetését a fenntartó. A pályázat kiírása még hátravan. És  arról is dönteni kell, hogy  az átmeneti időben ki  látja el a teátrumban a vezetői teendőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!