Útfelújítás - terv legalább lesz

Székesfehérvár - Több városi fő- és gyűjtőutat is fel kell bontani a megkezdődött szennyvízcsatornázás miatt. A felújításhoz azonban szükséges végre a terveket is elkészíteni.

Házi Péter

 

Másfél hónapja kezdődtek el Seregélyes-Pátka-Pákozd-Székesfehérvár társulásában a szennyvízcsatorna kiépítésének munkálatai. Az európai uniós támogatású projekt során számos utca aszfaltját kell  felbontani, ám a projekt csak az úgynevezett sávos helyreállításra ad pénzt, azaz az utcákat teljes szélességükben nem, csak a felbontott sávban lehet majd újraaszfaltozni. A csatorna kiépítése több városi fő- és gyűjtő utat is érint - például a Mártírok útja, a Fiskális,  Zsolnai és  Nagyszombati út -, amelyek állapota már jelenleg is igen rossz, így a teljes felújításuk igencsak esedékessé válik a csatornázás elkészültét követően.
A Mártírok útjának felújítására elkészült a tenderterv (ez a kiviteli tervhez képest kevésbé részletes, de már alkalmas a felújítás közbeszerzésének megindítására), a szükséges építési engedélyeket is beszerezte az önkormányzat. A Fiskális  és a  Zsolnai út teljes körű helyreállításának és felszíni vízelvezetésének tervezése folyamatban van, de megkezdődött a Börgöndi bekötőút tervezése is.
Nincs viszont semmilyen felújítási terv a  Nagyszombati utcára, amelyet szintén érint a csatornázás, ezért a legutóbbi közgyűlés úgy döntött,  közbeszerzést ír ki a tervek elkészítésére. A Nagyszombati utca burkolatát 800 méteres szakaszon kell majd megbontani a csatorna miatt (a Budai úti kereszteződés és a Nagyszombati út 116. szám között), innen az útburkolat mellett halad majd a szennyvízvezeték, de a döntés szerint az utca teljes, három kilométeres szakaszát fel kell újítani. Áttervezik a Nagyszombati és a Zsolnai út csomópontját, s itt egy zebrát is ki kell alakítani.
Az állami fernntartású főutak közül a Béla utat érintik a munkálatok, itt a Fiskális és a Nagyszombati út közti másfél kilométeres szakaszon lesz bontás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. előírása alapján teljes szélességű úthelyreállítás kötelező, és el kell készíttetni  a járdák, a csapadékvíz-csatornák rekonstrukciós tervét is. A Béla út mellett a Szeredi utcától a Nagyszombati utcáig szabványos  járda építése is szükséges.
 A Nefelejcs utcát ugyan nem érinti a csatornázás, ám a felújítás már nem halogatható az utca kritikán aluli állapota miatt.  Erre ugyancsak megrendeli a terveket a közgyűlés. Az utca alatt vezető csapadékcsatorna azonban kicsi, így ezt nagyobbra kell cserélni még a felújítás előtt.
És hogy honnan lesz magára a felújításra pénz? Az önkormányzat februárban meghirdette a Saára Gyula-programot, amely az építményadóból befolyó összeget különíti el a szóban forgó utakra. A tervek szerint ez fedezné a rekonstrukciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!