Százmilliós kártérítést ítéltek meg a MÁV-nak az iszapömlés miatt

A bíróság ideiglenes intézkedésként 100 millió forint megfizetésére kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a MÁV Zrt. által indított perben szerdán, a tárgyalás első napján. A MÁV mintegy 353 millió forintot követel kártérítésként a tavaly októberi iszapömlés során bekövetkezett kára miatt.

MTI

 

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma által tárgyalt perben Darákné Nagy Szilvia bíró ismertette a kereseti kérelmeket. A felperes MÁV Zrt. arra hivatkozott: a kiömlő vörösiszap megrongálta a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal Ajka és Devecser közötti szakaszát, megrongálódtak a vágányok és a technikai berendezések is. Emiatt a vasúttársaságnak számlával igazolhatóan 353 millió forint kára keletkezett, ennek megtérítésére kéri kötelezni az alperes Mal Zrt.-t.
Keresetlevelében a MÁV részletezte, milyen kárai keletkeztek, a helyreállítási munkáknak mekkora költsége volt, illetve mekkora a társaság elmaradt bevétele. A kár jogalapjaként az alperes fokozott veszéllyel járó tevékenységét és az ebből eredő kárt jelölte meg. Eredetileg 384 millió forintot követelt, de számlával és más dokumentumokkal 353 millió forintot képes igazolni.
A MÁV álláspontja szerint nem vitatható a kár és a Mal Zrt. jogellenes magatartása közötti összefüggés. Hivatkozik egy kormányrendeletre, amely szerint a kormány meghatározta, hogy a katasztrófa okozója az alperes. A felperes egy ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is beterjesztett, 317 millió forint megfizetésére kérte kötelezni a Mal Zrt.-t. Erre szerinte azért van szükség, mert olyan költségei merültek fel, amelyeket az állam nem tud finanszírozni.

A Mal Zrt. a felperes keresetének elutasítását kérte a bíróságtól. Szerinte a káreseménnyel kapcsolatos költségek fedezetét a magyar állam biztosította, a követelés megfizetésére nincs jogalap. Vitatja, hogy az eseményt jogellenesen okozta, és hogy fokozott veszéllyel járó tevékenységet végzett volna. Azt is vitatja, hogy az ideiglenes intézkedés iránti kérelem feltételei fennállnának. 
A Mal Zrt. szerint az összegek kifizetése ellehetetlenítené a működését, és ha a bíróság mégis azt állapítaná meg, hogy a tevékenysége fokozott veszéllyel jár, akkor a cég kimentésre hivatkozik, vagyis a katasztrófában olyan elháríthatatlan külső okok játszottak közre, amelyek a társaság tevékenységi körén kívül estek. Ilyen volt a szerintük szélsőséges időjárás, vagyis hogy a sok eső megváltoztatta a talaj szerkezetét. Emellett egy résfal megépítése és szeizmikus mozgások is közrejátszottak a gát átszakadásában. 
A tárgyaláson Vígh Péter, a felperes jogi képviselője előadta: szerintük az alperes nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a tragédiát elkerülje, elavult, nem megfelelő technológiát alkalmazott. Azt is elmondta: az államtól nem kaptak támogatást, engedményezési szerződést nem kötöttek, az érintett szakaszra biztosításuk nem volt.
A bíró tájékoztatta a feleket a bizonyítási kötelezettségről, eszerint a felperesnek kell bizonyítania, hogy az alperes fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytatott, illetve hogy ezzel okozati összefüggésben érte a kár. Az alperesnek részletes beszámolót kell készítenie a tevékenységéről, többek közt arról, milyen technológiát alkalmazott az iszaptárolásra. Neki kell bizonyítania azt is, hogy a kárt olyan elháríthatatlan külső ok idézte elő, amely a tevékenységi körén kívül esett.
A bíró döntött az ideiglenes intézkedésről is, a kérelmet részben megalapozottnak találta, vagyis 100 millió forint megfizetésére kötelezte a Malt. Az alperes fellebbez a végzés ellen. A per szeptember 8-án folytatódik.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Ennek nyomán mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek.

Cikkek az iszapömlésről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!