Megmarad a kollégium, lemondták a Királyi Sétát (frissítve 18.30)

A nem önkormányzati fenntartású iskolák vállalták, hogy anyagilag is támogatják a kollégiumi férőhelyek fenntartását, így az a döntés született a fehérvári képviselőtestület keddi rendkívüli ülésén, hogy nem zárják be a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumot.

Tribolt Lajos

Egyperces néma tiszteletadással kezdődött a megyei és a városi képviselőtestület együttes ülése: Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökre emlékeztek a képviselők. Az összevont ülésre egyébként azért volt szükség, hogy megszülessen a végső döntés a Királyi Séta projekt kérdésében. A mintegy kétmilliárd forintos projekt megvalósítását a két testület 2009-ben együtt vállalta, május elején azonban a fehérvári testület úgy döntött, eláll a projekt megvalósításától. Most a megyén volt a sor, hogy meghozza a döntést: egyedül vállalja-e a rá eső rész megvalósítását vagy véglegesen elállnak a megnyert támogatástól.
Márton Roland, a fehérvári testület MSZP-s tagja  arra volt kíváncsi, mi okozta a határidő tarthatatlanságát és a pénzügyi  nehézségeket az elmúlt húsz év legnagyobb városi turisztikai projektjénél, amire hivatkozva a megnyert támogatástól most el kíván állni a testület. Cser-Palkovics András polgármester csodálkozását fejezte ki, hogy éppen a szocialista képviselő nincs tisztában a pénzügyi nehézségekkel, holott az előző kormány volt az, aki általános forgalmi adóval terhelte meg az ilyen fejlesztéseket, aminek okán a kalandpark, a makettváros műszaki tartalmát jelentősen csökkenteni kellett.


A megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, Szabadkai Tamás arra emlékeztetett, 2009 októberében az együttes ülést még történelmi pillanatnak értékelte mindenki, s a nagy turisztikai fejlesztéseknek minden politikus örült, most viszont, miután a város már meghozta a saját döntését, sajnálatos módon a megyének sem maradt döntési alternatívája.
Cser-Palkovics András a visszaemlékezést folytatva arról beszélt, két éve úgy adták be a pályázatot, hogy nem voltak meg a kiviteli tervek, ami alapján a munka beárazható lett volna. Ha az eredeti tartalommal valósulna meg a projekt, többszáz millió forintos plusz önrészt kellene mindkét önkormányzatnak előteremtenie. A polgármester ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni,  a méltó Nemzteti Emlékhely kialakításáról nem tett le a város, ez az egész nemzet ügye kell, hogy legyen. Végül két városi és négy megyei nem, valamint három megyei tartózkodás ellenében megszületett a döntés, hogy a két testület közösen eláll a projekttől, vállalva ennek több tízmillió forintos költségét.
Ezt követően a városi képviselők a fehérvári városházán folytatták a rendkívüli közgyűlést. Mint a város polgármestere az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a nem önkormányzati fenntartású iskolák vállalták, hogy anyagilag is támogatják a kollégiumi férőhelyek fenntartását, így lehetett azt a döntést meghozni, hogy nem zárják be a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumot. Kérdésünkre Cser-Palkovics András hozzátette, a kihasználatlan kollégiumi férőhelyeken pályakezdő közalkalmazottak, fiatal rendőrök  is lakhatnának, ennek kérdését kell most megvizsgálni.

Felmentették a Vajda gimnázium igazgatóját
 
A megyei önkormányzat a bicskei testület kezdeményezésére úgy döntött, hogy a Prelúdium Zeneiskolát átköltözteti a Szent István út 6. alá, onnan viszont kiköltözik a Vajda gimnázium részlege. Az iskola főépületi  konyhájának átalakításával helyezik el a diákokat. A Szent István út 6. alatt is kell átlakításokat csinálni, hogy az eddig is ott működő nevelési tanácsadó és a zeneiskola elférjenek. A megyei önkormányzat évi 2 millió forint üzemeltetési megtakarításra számít. A Vajda gimnázium igazgatóját zárt ülésen felmentette beosztásából a megyei közgyűlés.

- Miközben az MSZP-s képviselők Budapesten tartanak sajtótájékoztatót a kollégiumról, addig a keddi közgyűlésen nem szavazták meg az intézmény megmaradását jelentő előterjesztést  -mondta a közgyűlés után Mészáros Attila, a Fidesz frakció nevében.
- Az előterjesztés több pontból állt, nem szavaztuk meg a négy óvoda összevonását jelentő részt, viszont megszavaztuk a kollégium megmaradását jelentő javaslatot - reagált a felvetésre Márton Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!