Inkubátorházak - A pályázati rendszer döcögését nyögik a vállalkozásfejlesztők

Székesfehérvár - A Vállalkozói Központban tartotta hétfőn közgyűlését a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége. Hamarosan felgyorsul az innovációs pályáztatás - kaptak ígéretet a résztvevők.

Klecska Ernő

 

Az ország egyik legelső inkubátorháza,  a két évtizedes múltra visszatekintő Székesfehérvári Vállalkozói Központ  konferenciatermében megtartott szakmai napon felszólalt  Barta E. Gyula, a  MAG Zrt. vezérigazgatója és Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. A kormányzati szakemberek kiemelték: marad az innovációs alap, de komoly szemléletváltásra lesz szükség, s a szent teheneket is be kell terelni a legelőről. Az állam nem tudja a cégek helyett  a kutatás, a fejlesztés és az innováció (KFI) feladatait átvállalni, s az eddigi mecénásszerep helyett a forrásbiztosítás és  a monitorozás lehetőségét kell a kormányzatnak vállalnia.
A résztvevők, akik közül többen hosszú ideje várnak benyújtott vagy éppen már nyertes pályázatukkal kapcsolatban döntésre, kiszámíthatóbb és gyorsabb rendszer kialakítását szorgalmazták. Annus István,  a rendezvény házigazdája, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége társelnöke különösen azt nehezményezte, hogy miközben  a több éve működő inkubátorházak forráshiánnyal küzdenek, nemrég közel 17 milliárd forintot kaptak olyan pályázók, akiknek csak ötéves fenntartási időszakot kell teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!