Fejér Termék Program - Jót, szépet, sajátot, olcsón!

Fehérvárcsurgó - Sokféle útja van a vidék, a megye felemelkedésének, a vidéki emberek boldogulásának. Az egyik a szombaton megszavazott kezdeményezés, amelynek nem voltak ellenzői, még bírálói sem nagyon. De miért kellett erre húsz évet várni?

Tihanyi Tamás

Károlyi György házigazdaként  köszöntötte szombaton a Megyenap résztvevőit a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, azon az ünnepi közgyűlésen, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: a Fejér Termék Program elindítása. Károlyi György főispán nagyapjára emlékezett (felidézte, amikor a vármegye ügyeit intézte a kastély falai között),  majd sok sikert kívánt Fejérnek és egész  Magyarországnak. Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke vette át a szót. A kezdeményezésről, a Fejér Termék Programról beszélt, amely véleménye szerint a vásárlóknak garanciát, a helyi termelőknek pedig idővel megmaradást jelenthet.
 Vargha olcsó és megvalósítható ötleteket kért (illetve ígért), s kiemelte: a gondoskodással egy közösség önmagát erősíti. A Megyenap díszvendége, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a megyék jelentőségét,  mint a nemzeti megmaradás garanciáit méltatta. Azt mondta, az idei fontos év ebből a szempontból is, hiszen a regionalizáció meghalt, és intézményeik erősítésével, polgárbarát ügyintézéssel  újjászületnek a megyék. Az ünnepi közgyűlés egyhangúlag ( a 21 képviselőből 15-en voltak jelen) megszavazta a Fejér Termék Program elindítását, amit a Jobbik-frakció is támogatott. A Megyenap estig tartott szórakoztató programokkal, konferenciákkal.

 

 

- Ez  egy nagyon fontos kezdeményezés, olyan, amely  mintául szolgálhat a többi megye és a többi térség  számára is. Hiszen  lehetővé teszi, hogy az  ismeretlen eredetű import árukkal szemben ismert eredetű, hazai vállalkozókat, hazai mezőgazdaságban dolgozókat  támogató,  ide valósi   élelmiszert előállító  program jöhessen  létre - szögezte le lapunk kérdésére  Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter  az ünnepi közgyűlést követően.  A Megyenapról szólva hozzátette:  ilyen ünnepeken, együttléteken erősödik, vagy éppen alakulhat ki egy megye öntudata, közösségi tudata.  Mert ez nem csak lángosevésről és borivásról szól, hanem arról is, hogy ez teremti, s tartja meg a közösségeket. 

 



- A programhoz egy pályázat segítségével igyekszünk anyagi  forrást biztosítani, s arra törekszünk, a Fejér Termék védjegy lehessen a jövőben - nyilatkozta  Vargha Tamás, a Fejér megyei közgyűlés elnöke. - Ez biztosítaná, hogy a termék egyben érték és minőség  legyen. Egyébként a Megyenap három vezérgondolata is ez: hagyomány, érték és minőség. Ennek szeretnénk megfelelni, s azokat a gyártókat, termelőket segíteni, akik a megyében élnek és Fejér megyei alapanyagokból készítenek  bármit. Segítenénk őket, hogy termékeik eljussanak nem csak a megyei, hanem az ország más részein lévő vásárlókhoz, sőt, talán még külföldre is. Ha minél többen vásárolják majd  ezeket a termékeket, reményeink szerint idővel a  vállalkozások  bővülhetnek. Az élelmiszerek tekintetében pedig azt szeretnénk, ha a Mezőföldön és máshol megtermelt egészséges zöldség és gyümölcs eljutna nem csak a megye, hanem a  város intézményeibe:  gyermekeink fogyasszák ezeket az egészséges élelmiszerekből készült ételeket, mert ez  a jövő biztosítéka lehet.
Vargha Tamás elmondta: a védjegy, azaz a  logó  már elkészült, s a megyenapi vásáron megjelentek azok a termékek, amelyek sikerrel indulhatnak azon a pályázaton, amelyen a Fejér Termék védjegy megszerezhető lehet. 

 

 


- Ez a gondolat nem csak, hogy beleillik a magyar agrárium programjába, hanem egyfajta nemzetközi kitekintésre is lehetőséget ad - állította  Bódizs Tamás, a Fejér Megyei Agrárkamara elnöke. A hazai termékek védelme alapvetően fontos, hiszen a magyar vásárlókat és háziasszonyokat meg kell becsülni annyira, hogy tudják, milyen terméket vásárolnak.  Előfordul, hogy egyes multicsoportok magyar jelzéssel dobnak piacra olyan terméket, aminek a tartalma nem Magyarországról kerül feldolgozás után a piacra, vagy az alapanyagok egyáltalán nem találkoznak a magyar környezettel. Ez nem csak megtévesztés és hitelrontás, hanem egyfajta hibás teljesítés a külföldi csoportok részéről. Ha a magyar termékek megjelenése szigorúbbá válik, akkor egészen más helye lehet a hazai gazdaságban a helyi termék megjelenítésének. Hiszen ha van egy védett magyar termék, amelyhez tartozik egy helyi termék-lista, az egyfajta védettséget biztosít az élelmiszer-piacon.
Bódizs Tamás szerint ennek komoly gazdasági, munkaerőpiaci és foglalkoztatottsági kihatásai lehetnek.
- Nem csak a tiszta termékek útjának előkészítéséről, hanem a vidék felemelkedéséről, a vidék felemeléséről van szó, hiszen ezen termékek előállításához gondos kezek szükségesek. Nyilvánvaló a hatósági munka fontossága is, hiszen nem elég  egy közgyűlésen megállapítani a Fejér Termék fogalmát, annak meg kell találni a helyét például az élelmiszerpiaci szabályozásban, és az állategészségügyi biztonság területén. Úgy gondolom, ezek összefésülhetőek, s  működőképessé tudjuk tenni ezt a kiváló gondolatot.

Elismerések

A megyenapi ünnepi közgyűlésen elismerést vehetett át Vargha Tamástól, Fejér Megye Közgyűlésének elnökétől két köztisztviselő a lengyelországi testvérmegyéből: Janus Wójcik, Opole vajdaság marsalli hivatalának nemzetközi kapcsolatokért és promóciós ügyekért felelős osztályvezetője, valamint Mateusz Figiel sportért, kulturáért és turisztikáért felelős osztályvezető. Továbbá Gulyás Antalné népi iparművész, Vay Krisztina festőművész és Lukács Balázs Györgyné foltvarró. Ugyancsak az ünnepi közgyűlésen fogadhatta a gratulációkat hosszú évek munkájának elismeréseként Pudelka Istvánné óvodapedagógus és Pásztohy Domokos pedagógus, irodalmár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!