Cozma-per - Sesumnak nem okozott életveszélyes sérülést a rúgás

Nem került életveszélyes helyzetbe a szerb Zarko Sesum, az MKB Veszprém volt kézilabdázója azáltal, hogy 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt fejbe rúgták; ezt az orvosszakértői véleményt a Veszprém Megyei Bíróság tanácsvezetője ismertette a Cozma-ügy keddi tárgyalásán.

MTI

Az igazságügyi orvos szakértők véleményét április 13-án már ismertette a bíróság, illetőleg meghallgatta őket, a szakemberek több kérdésre válaszoltak, ám néhány felvetésre mostanra küldték meg írásbeli véleményüket. 
Eszerint a Zarko Sesum fejét ért rúgás életveszélyhez akkor vezetett volna, ha a sérült nyílt koponyatörést vagy agyzúzódást szenved. Ez nem történt meg, s a sportoló nem vesztette el az eszméletét, tehát a "közvetlen életveszély feltételei" nem álltak fenn - szerepel az orvosi szakvéleményben, amelyben ugyanakkor kitértek arra is, hogy műtét nélkül a sportoló szeme maradandó károsodást szenvedett volna. (Németh Győző másodrendű vádlott beismerte, hogy ő rúgta fejbe a Marian Cozma mellett térdeplő Zarko Sesumot.) 
A pszichiáter szakvéleménye szerint Sztojka Iván harmadrendű vádlottnál mérsékelt szorongás, rossz közérzet és személyiségzavar állapítható meg; mindezek összefüggésbe hozhatók a hosszabb idejű fogva tartással.
A bíró kedden ismertette három védett tanú vallomását is - a vádlottak nem lehettek jelen a tanúk vallomástételekor -, de az emberölést illetően ők nem tudtak érdemi információval szolgálni; már csak azt látták, hogy Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a földön. Egyikük azt megjegyezte, hogy egy "véres fejű" alakot látott Cozmával verekedni az utcán. (A "véres fejű" ember Raffael Sándor elsőrendű vádlott volt.)
A bíróság kedden ismét megnézte a diszkóbeli videokamerák több felvételét is, amelyeken egyértelműen látszik, hogy Marian Cozmát Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván és Pál Gábor (negyedrendű vádlott) támadja.     Raffael Sándor a felvételek láttán megjegyezte, hogy a diszkóban egy álló helyzetben lévő, "csíkos pólós" embert szúrt meg. (Csíkos pólóban Marian Cozma volt, akit vesetájon ért szúrás, de ez csupán könnyebb sérüléssel járt.)
Sztojka Iván védője szerint a felvételek azt igazolják, hogy védence a diszkóban nem Marian Cozmát támadta, hanem egy másik kézilabdással, Uros Vilovskival "kakaskodott". Ezzel szemben egy másik felvételen az látható, hogy  Németh Győző és Sztojka Iván szemben áll Cozmával és támadólag lép fel, a sportoló oldalánál pedig feltűnik Raffael Sándor is.
A tárgyalás szerdán további tanúvallomások ismertetésével folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban  gyilkolták meg a  veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet is megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

A gyilkosságról, a perről ide kattintva olvashat cikkeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!