Cerbona - ha sikerül a hitelezői egyezség, megmenekülhet a gyártás és a név

Székesfehérvár - Felszámolásba fordult végül a Cerbona csődeljárása. A tulajdonosok egy külföldi befektetővel tárgyalnak, s ha a többi hitelezővel ki tudnak egyezni, megmaradhat a termelés és a márka is.

Klecska Ernő

Miután nem sikerült a hitelezőkkel megállapodni, felszámolási eljárássá alakult a Cerbona ellen indítot csődeljárás. Az interneten is elérhető nyilvános cégbírósági adatok szerint a bíróság május 19-ikén jelölte ki az Agro-Alba Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságot felszámolónak. (E cég volt előzőleg a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelő is.)
A Cerbona tavaly novemberben kért csődvédelmet. A tagok 97 százalékának részvételével akkor megtartott közgyűlés  egyúttal felhatalmazta a társaság igazgatóságát arra is, hogy szükség esetén döntsön a cég alaptőkéjének felemeléséről, ami új részvények kibocsátásával valósulhat meg.   A tőkeemelés legfeljebb  3 milliárd forint lehet, s a felhatalmazás a határozat meghozatalától számított egy évre szól. A cég az indoklás szerint a gabona- és lisztárak radikális változása,  alapvetően likviditási problémák miatt került nehéz helyzetbe. A csődegyeztetések sikertelensége után végül a cég felszámolásáról döntött a Cerbona igazgatósága. Mivel e folyamatot felszámolóbiztos viszi végig, a vezérigazgató munkaviszonya megszűnik 2011. január 10-i hatállyal, a felszámolás hatályba lépéséig a cég vezetését az igazgatóság látja el.


A felszámoló kijelölésével egy időnben éles fordulatot vettek a tárgyalások a felszámolás alatt álló Cerbona és egy külföldi befektető között, aki megvenné a vállalat eszközparkját és folytatná a gyártási tevékenységét - tudta meg lapunk. Kérdésünkre Balogh Dezső,  az igazgatóság elnöke és legfőbb tulajdonosa úgy nyilatkozott, van még remény a termelés és a márkanév megtartására. A Cerbona profiljának részben megfelelő befektető, a Cerbona Zrt. vezetése és tulajdonosai hitelezői egyezség megkötésére törekednek. Ha ez megvalósul, akkor a még meg nem nevezet európai befektető tulajdonába kerülnek a cég eszközei, a bankok és az egyéb hitelezők követeléseit pedig részben kiegyenlítenék. Ez esetben a hitelezőknek követelésük egy részéről le kellene mondaniuk.
- Jelenleg az összes termelőegység működik, folyik a munka a malmokban, az extrudátum üzemben és a tésztagyárban. Ritkult a termékpaletta, de a lényeg az, hogy marad a polcokon a Cerbona nevű termékek. Ha megszületik az egyezség, az emberek munkahelyének a nagy része megmenthető - szögezte le Balogh Dezső. Tavaly novemberben, a sikertelenül zárult csődeljárás kezdetekor több mint 360 munkavállalója volt a Cerbonának, jelenleg mintegy háromszázan dolgoznak a cégnél.
A magyar tulajdonú, fehérvári  központú Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Részvénytársaság jogelődje az 1962. január 1-én alapított Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat volt, amelynek fő tevékenységi köre a gabonafelvásárlás és őrlés, illetve a takarmánykeverék gyártás volt.  Az első jelentős lépés a klasszikus malomipari tevékenységből való kilépésre 1982-ben történt, amikor a cég üzembe helyezte az olasz berendezéssel felszerelt tésztagyárat. Öt évvel később elindult az extrudált snackek és reggeli ételek gyártása. 1989-ben a müzli és müzli szeletek előállítása kezdődött meg.
- Mára a cég a hagyományos búza- és kukoricaőrlemények gyártása és értékesítése mellett négy tojásos tésztákat, durum alapú, tojás nélküli tésztákat, reggeli ételeket, snackeket, chipseket, müzliket és müzli szeleteket állít elő. A Cerbona márkanevet 1988-ban vezették be, 1193-ban pedig ezt a nevet vette fel a társaság is A vállalat privatizációjára 1994 júniusában került sor.
Egy, a  cég honlapján található közlemény szerint a Cerbona Zrt. közgyűlése közgyűlés tartása nélküli határozathozatal útján  68805 igen, 150 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett  jóváhagyta egy egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítását, amelyik a jövőben az apportként rendelkezésére bocsátott márkanevet, védjegyeket, mint vagyoni értékű jogokat hasznosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!