Az elkerülő belátható időn belül megépülhet

Székesfehérvár - A Fehérvárt elkerülő út hiányzó szakasza a 8-as út fejlesztésének részeként épülhet meg 2013-tól, idén a remények szerint a kisajátítások is megkezdődnek.

MTI

 

A 8-as út Várpalotát elkerülő nyolc  kilométeres szakaszának az építése 2013 első felében indulhat, de a  meglévő, Várpalota és Veszprém közti szakaszt is felújítják, kiszélesítik, és elválasztót építenek. Őskűnél és Hajmáskérnél különszintű csomópontot is kialakítanak  - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Székesfehérvártól Veszprémig tartó fejlesztés uniós társfinanszírozással valósul meg. A megyénk és a megyeszékhely szempontjából a legfontosabb hír, hogy a NIF  Zrt. közleménye szerint  egy új, nyugati elkerülő utat kap Székesfehérvár, ami már a 8-as út része lesz. (Ez az út az Alsóvárosi rét környékén válna ki a már létező elkerülő útból, és megkerülve a Feketehegy-Szárazrétet, a városon kívül csatlakozna a 8-as úthoz, így  a kamionoknak és a teherautóknak nem kellene a Palotai úti körforgalomig bejönniük, már  a város határában ráhajthatnának az elkerülő útra.) Feketehegy önkormányzati képviselője, Szigli István úgy tudja, várhatóan idén elkezdődhet a nyomvonalhoz szükséges területek kisajátítása, ugyancsak állami pénzből.
   A projekt előkészítésére bruttó 4,35 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, a többi az EU támogatása. Korábbi információ szerint a majdan Kecskemétről induló, és a dunaújvárosi hídon áthaladó M8 Fehérvártól nyugatra éri el az M7-est, és halad tovább a már meglévő, négysávos 8-as út irányába. Az említett elkerülő út ennek a része lesz. A NIF szerint az építési engedély kiadása 2011 közepén várható, és az építés  a tervek szerint  2013 első felében kezdődhet, és három évig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!