A kolibri naplója: aszfaltot kaptak!

Székesfehérvár - Csütörtökön délután gyerekzsivajtól volt hangos a belváros: az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztály buzgón, és jó hangulatban rajzolt, festett az aszfaltra. Megkezdődött az idei Kortárs Művészeti Fesztivál.

Gábor Gina

 

Délután háromtól 420 fiatal serénykedett a Fő utcán: színpompás, fantáziadús képeket készítettek festékkel, krétával.
A  szervezők felhívására 84 aszfaltrajzoló - csoportos vagy egyéni próbálkozó - jelentkezett, sokféle korosztályból, ezért aztán több kategóriában bírálták el a műveket - tudtam meg a főszervezőtől, Szűcs Erzsébettől. Aki egyedül rajzolt, kisebb képet készített, a csoportok számára kijelölt felületeket pedig a létszám alapján növelték. Lázasan dolgoztak hát a gyerekek,  és egészen kivételes munkák is születtek. Így aztán nem csoda, ha fél ötkor kifejezetten gondterheltnek láttam a zsűrit, Jónás Attilát és Kocsis Balázst...
Ám a nagyobb gondot az jelentette, hogy még az eredményhirdetés előtt kövér cseppekben esni kezdett az eső, így aztán a gyereksereg a drukkoló felnőttekkel együtt  betódult a városháza épületébe, ahol Cser-Palkovics András polgármester végre átadhatta a díjakat, és megnyithatta a fesztivált. Hangsúlyozta: örömmel látta, hogy sok rajz ihletője volt Fehérvár, ami azt jelzi, hogy a gyerekek is otthon érzik magukat  ebben a városban.

 

 


A  zsűri díjazta mind a négy óvodáscsoport és a két a speciális iskolába járó csapat teljesítményét. Az alsó tagozatosok között első lett a Vörösmarty iskola 17-es rajtszámú csapata, a felső tagozatosok közül pedig a Tóvárosi iskola 30-as számú együttese. A felsős művészeti tagozatosok közül  a Munkácsy iskola 41-es rajtszámmal induló csoportja nyert, a középiskolások közül pedig a Jáky tagintézmény diákjai (a 60-as rajtszámmal). A művészeti középiskolások között a Tóparti 70-es számú együttese nyert, a vegyes kategóriában - amelyben családok is indulhattak  - a Secret csoport lett a legjobb. Ám a gyerekeket figyelve úgy láttam - a díjtól függetlenül -, ez a délután mindenki számára jó időtöltést jelentett.  Azt már csak mi, nézők sajnálhatjuk, hogy a jópofa aszfaltrajzoknak fél hatra szinte nyoma sem maradt...
Az eső elmosta a jazz-muzsikusok koncertjét is.  A Magyar Plakáttársaság szabadtéri tárlatát - amelyen kortárs művészek reflektálnak a Csók István-kiállításra - szintén szűk körben nyitották meg.  A  kávézó ernyővel  fedett teraszára menekültek a művészek és Jáger Krisztina művészettörténész, a tárlat méltatója. De sebaj! A plakátok a Fő utcán maradnak, láthatjuk őket  ha a újra kisüt a nap.

Dossziénk a fesztiválról ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!