Védekezés az allergia ellen - a pollennaptár támpontot adhat

FMH - Hazánkban egyes felmérések szerint kétszázezer ember küzd az allergia tüneteivel. A tavasz a pollenszezon kezdete, de vannak, akik egész évben szenvednek.

Kovalcsik Katalin

 

A  különböző allergiás panaszok sok ember életét keserítik meg. Az ételallergiások közt vannak, akik a lisztkészítményekre, mások a tojásra, tejre   érzékenyek. A gyerekkorban fellépő allergiás tünetek sok esetben kitartanak egész életen át. A diéta pontos betartása nagy fegyelmet igényel a gyermektől, türelmet,  pontos időbeosztást, kalkulációt a felnőttektől.    A tavaszi, nyári pollenallergia ugyancsak megkeseríti sok ember életét,  mégis más megközelítést kíván, mint az előbb felsoroltak. A pollenallergiás időszakok gyakorlatilag minden évben máskor kezdődnek, attól függően, hogy milyenek az időjárási  viszonyok.   Ha kora tavasszal  nem túl meleg az idő, később jelennek meg a tünetek, kevesebb  az érzékenyek álmatlan éjszakája,  kevesebb  könnyező szemet láthatunk magunk körül, és nem piroslik az orruk a  pollenek  támadása után az embereknek.
A tisztiorvosi szolgálat Országos Környezetegészségügyi Intézetének aerobiológiai monitorozási osztálya rendszeresen elemzi a pollencsapdákban megfogott virágpor mennyiségét, koncentrációját. Tavalytól Székesfehérváron is működik egy mérőállomás.  

 


- Tulajdonképpen véletlenül jutott a tudomásomra egy ismerős révén, hogy a megyeszékhelyen nincs mérőállomás - mesélte  Varga Gábor, aki civilként a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, lelkes környezetvédő, amúgy vízügyi szakember. Vele lifteztünk fel a József Attila kollégium  tetejére. - Minden héten hétfőn cserélem a pollenmérőt. Beállítom  egy hétre a számlálót, és a műszer ebben az időben rögzíti a polleneket. Az OKI-hoz kell elküldenem, és gyakorlatilag fél nap alatt készen is van az elemzés, kikerül  a honlapjukra a koncentráció mértéke.
Az okos kis műszer a múlt hétre  Székesfehérvárra  és a környékére a mogyoró, az éger,a köris, a nyár és a szil pollenszórását közepesnek rögzítette, a fűz és a gomba  alacsony  tartományban maradt. A nagyobb bajokat a  ciprusfélék, tiszafélék  okozták, ezek koncertrációja  magas volt,  szinte az ország egész területén  egyforma eredményeket mutattak  a húsz mérőállomás műszerei.

A pollenallergiások  - ha még nem  tapasztalták ki mire érzékenyek a leginkább - forduljanak szakorvoshoz. Figyeljék a pollennaptárt és a  virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést.  Házilag azzal is védekezhetnek, ha gyakran cserélik a felsőruhát, hisz arra is tapad a pollen. Ha magas a  koncentráció, töltsenek kevesebb  időt a szabadban. A haj az egyik fő pollenraktár, mondják a szakemberek,  érdemes megmosni lefekvés előtt. Az is hasznos lehet, ha gyakrabban cserélik az ágyneműt, különösen a párnát, valamint kerülni kell a mosott ruhák szabadban szárítását!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!