Per, bizonyítékok nélkül

La Paz - Szombaton volt éppen két esztendeje, hogy Tóásó Előd börtönbe került Bolíviában. Bár igazságszolgáltatásnak nemigen lehet nevezni azt, ami a dél-amerikai országban történik, a kirakatper a múlt héten elkezdődött.

Tihanyi Tamás

Az előzményekről sokat írtunk,  azokat szükségtelen megismételni:  honlapunk dossziéjában - ITT mindent megtalálnak. Fontosabb most Lukács Csaba véleménye, aki a helyszínen képviselte Tóásó családját (Száron aggódó testvérét is)  és a Baptista Szeretetszolgálatot.

- Mit kell tudni a bolíviai eljárás rendjéről? Mi következhet az elmúlt hét után?

- Bolíviában három lépésben működik a törvénykezés: miután a vádhatóság összegyűjti a bizonyítékokat és a vádiratot (ez szinte napra pontosan két évig tartott - a szerk.), egy bíró elé kerül az ügy, aki mindkét felet meghallgatja. Az után dönt arról, elégségesek-e a bemutatott bizonyítékok, a vád megállja-e a helyét egy tényleges perhez, vagy nem. E tényleges per választott bírók és kijelölt bírók vezetésével zajlik majd. Péntek este Sarmiento bíró úgy döntött, az eddig összegyűjtött vádak nem elégségesek, ezért visszaadta a dossziét az ügyészségnek, hogy újabb bizonyítékokat keressenek. A védelem szerint az ügyészek az eddig már bemutatott bizonyítékokat nem használhatják, de mivel Bolíviában vagyunk, bármi előfordulhat. Mindenesetre az Előd letartóztatásakor érvényben levő törvények értelmében már fél éve szabadlábra kellett volna helyezni a magyar fiút: ez nem jelenti azt, hogy haza is jöhetett volna, csak annyit, hogy szabadlábon védekezhet, és nem börtönből. Időközben hoztak egy törvényt, hogy a terrorizmussal kapcsolatos esetekben ez az időszak hosszabb is lehet. Az új helyzetben a védelem szerint nem bizonyítható a terrorizmus, ezért Elődöt ki kell, ki kellene engedni a börtönből, hogy szabadlábon védekezzen. Ezt kérik, de, hangsúlyozom, Bolíviában vagyunk.

-  A kialakult ottani forró belpolitikai helyzet befolyásolhatja-e a pert?

- Igen, az látszik, hogy egyre több ember meggondolja magát, és elkezdi a jövőjét bebiztosítani azzal, hogy kihátrál ebből az egyre cikibbé váló perből. Szerintem a bíró is ezért dobta vissza az ügyet, most Pilátusként mossa kezeit, mert várhatóan egy másik kollégájára írják ki az új eljárást.
 
- Milyen esélyei lehetnek szerinted Elődnek?

- Ezt nehéz megítélni. Korábban azt mondtam volna, akár 20-25 évet is kaphat, ha el akarják ítélni, függetlenül attól, hogy nincsenek ellene valós bizonyítékok. Most változott a helyzet, és ha Morales megbukik, nagyon megnőnek Előd szabadulási esélyei.
 
- Mindent megtett Magyarország az ő érdekében?

- Azt gondolom, tehetne többet, különösen annak fényében, hogy jelenleg az EU elnökei vagyunk. Azt persze nem tudom, a háttérben folynak-e tárgyalások, esetleg nyomásgyakorlás Bolíviára: az ország évente több tízmillió uniós segélyt kap, ezzel is lehetne zsarolni őket, hogy cserébe tartsák be az emberi jogokat, de ami kívülről látszik, az sem sok. Sajnos a magyar diplomácia nagyon meggyengült az utóbbi nyolc-tíz évben, Latin-Amerikában összesen két nagykövetségünk maradt.
 
- Milyen állapotban van Előd, meddig bírhatja még a rá nehezedő nyomást?

- Nem tudom, meddig lehet ezt bírni. Minden tiszteletem az övé, hogy ezt a két évet ilyen jól viselte. Egyedüli magyarként egy elképesztő állapotú börtönben úgy, hogy az ország első számú ellenségének vagy kikiáltva... Még bírja, a kedélye hullámzó, ezért nekem is az volt a feladatom többek között, hogy megpróbáljak erőt önteni belé.

- Nem tartott attól, hogy a bolíviai titkosszolgálat önben is ügynököt lát, a megjelent írásokra való bosszúból esetleg lefogják?

- Ez benne volt a pakliban, de azt gondolom, vállalható volt a kockázat. Akár újságíróként, akár humanitárius munkásként nem azt kell keressem, miért ne végezzek el egy munkát, hanem azt, hogyan tudunk segíteni. Most az odautazással lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!